1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Buğday çiftçinin elinde kaldı

Bitlis'te buğday hasadının başlamasına rağmen, taban fiyatların açıklanmaması nedeniyle pazar bulamayan çiftçilerin mahsullerinin tarlada kaldığı belirtildi.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) önceki yıllarda buğday hasadı başlamadan fiyatların belirlenerek, hasat zamanı geldiğinde ise buğday alımına başladığını söyledi.

Demirden, bu yıl TMO'nun Türkiye genelinde hala buğday fiyatını açıklamadığını belirterek, "Çiftçi, tüccarın vicdanı ile baş başa bırakılmıştır. Hükümetin bir an önce buğday fiyatını açıklamasını bekliyoruz. TMO'nun ise buğday alımına başlayarak çiftçiyi rahatlatmasını istiyoruz. Kuraklıktan vurgun yiyen buğday üreticisi, ikinci vurgunu da TMO'dan yemesin. Aksi takdirde çiftçilerimiz çok düşük fiyata vereceği buğdaylardan dolayı iflasın eşiğine gelecektir. Zaten, 80 bin ton buğday hasadı etmemiz gerekirken kuraklıktan dolayı bu 40 bin ton buğdaya düşmüştür. Zor durumda kalan çiftçimiz sadece tüccarın insafına bırakılmasın. Buğday stok edildi, tarlalar biçilmiyor, satacak bir yer bulamıyoruz. TMO buğday alımı yapmadığı, hükümet ise fiyatları açıklamadığı için tüm mahsul yerde kaldı. Satış yok, çiftçimiz kara kara düşünüyor. Mazot parası, biçerdöver parası ödenemedi. Eğer TMO zamanında alıma başlar, taban fiyatı vaktinde belirlenirse, çiftçinin tüccarla pazarlık şansı artar. Aksi takdirde çiftçi tüccara boyun eğmek zorunda kalır. Bundan dolayı bir an önce hükümetin buna müdahale edip fiyat açıklamasını, TMO'nun ise bir an önce buğday alımına başlamasını istiyoruz" dedi.

İlçede 40 yıldan beri çiftçilik yapan Sabri Kemer ise, her yıl bu zamanlarda buğdayı satarak paranın bir bölümünü peşin aldıklarını söyledi. Kemer, bu yıl ise alıcı olmadığından dolayı borçlandıklarını belirterek ve bu borcu ödeyemeyecek duruma geldiklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 10:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?