1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Buğday hasadı buruk başladı

Ahlat ilçesinde yılın ilk buğday hasadına başlanırken, çiftçiler yaşanan kuraklıktan dolayı buruk olduklarını, umutlarını daha önce yüzüne bakılmayan samana bağladıklarını belirtiyorlar.

Kuraklık nedeniyle bu yılki hasada erken başlandığını belirten Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, çiftçilerin yüzünün gülmediğini söyledi. Hasat döneminde beklenenin çok altında ürün alınacağını vurgulayan Demirden; "Bu yıl 240 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Normal şartlarda en az 80 bin ton ürün elde etmemiz gerekirken kuraklıktan ötürü en fazla 40 bin ton buğday hasadı bekliyoruz. Kuraklık çiftçilerimizi aşırı derecede olumsuz etkiledi. Buğday gelişmemiş ve çok zayıf. Tek sevindiğiz nokta ise ilçemizin kuraklık kapsamına alınmış olmasıdır. Bu yıl yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçilere devlet, hibe niteliğinde nakdi destek verecek. Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçları da vade tarihinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek" dedi.

Ahlat'ta 40 yıllık çiftçilik yaptığını belirten Fazıl Doğramacı ise, bu yıl ürün kayıplarının çok fazla olduğunu belirtti.

Biçer, mazot, gübre fiyatlarının yanı sıra işçi ücretlerini ödemek için çalıştıklarını anlatan Doğramacı "Bu yıl buğday hasadından çok, saman toplamayı da hedefledik. Çünkü yem bitkilerindeki kuraklık boyutu bizi daha çok tedirgin ediyor. Onun için hasat yaparken önceleri yüzüne bakmadığımız sapları bu yıl samana dönüştürüyoruz" dedi.

Çiftçi Bedir Türkmenoğlu ise, bu yılki kuraklıktan dolayı buğday rekoltesinin çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Tek amacımız ise bu yıl samanın iyi para edecek olmasıdır. Ümidimizi buğdaydan ziyade samana bağladık. Açığımızı buradan kapatmaya çalışıyoruz" dedi

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 16:58:43
Güncelleme :25 Temmuz 2008 Cuma 16:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?