8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bunlar da saray bastonu

BUNLAR DA SARAY BASTONU

Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyaca ünlü Ahlat bastonlarını yapan ustalar, eskiden padişahların ve sultanların kullandığı göz kamaştırıcı bastonları yeniden tasarlayarak Türkiye pazarına sunmaya hazırlanıyor.

Ahlat baston ustaları, ceviz ağacı ile koç ve manda boynuzunu adeta hamur gibi işleyerek grafikerleri desteği ile sanata dönüştürüp "Saray Bastonu"nu yaptı. Her gün sanatlarına yeni bir ivme kazandıran baston ustaları bu yıl ceviz ağacına Selçuklu ve Osmanlı motiflerini işledi. Asırlık tarihi yapıların bezemelerinden esinlenerek motifleri bastonlara işleyen ustalar el emeği göz nurunu da birleştirerek süsleme sanatının inceliklerini bastonlarına yansıttı. Hem dayanak hem de estetik olarak yerli ve yabancı turistlerin özel ilgi gösterdiği Ahlat bastonları yüzlerce çeşidi ile herkesimin beğenisini sunuluyor.

Ahlat baston ustalarından Refa Gökbulak, arz ve talebe göre her yıl yeni ürünler çıkartarak piyasaya sunduklarını belirtti. Refa usta, koç ve manda boynuzu ile ceviz ağacının kullanıldığı bastonların el emeği göz nuru ile birleşerek süsleme sanatının doruklarına çıkıldığını vurguladı. Bastonlarda süsleme sanatının ise ilçedeki 12'nci yüzyıldan günümüze gelen tarihi yapılardaki işlemelerden esinlendiğini belirten Refa Usta şöyle konuştu:

"Öncelikle hem estetik hem de sağlam olan bastonlarımıza bu gün dünyanın dört bir yanından özel talep geliyor. 100 den fazla baston çeşidimiz var. Hepsi de bir birinden farklı baston türlerini teşkil ediyor. Adeta ceviz ağacını, koç ve manda boynuzunu hamur gibi işleyerek sanata dönüştürüyoruz. Hollanda'dan gelen bir turist 'Sizin kültürünüz çok geniş niçin saray bastonu yapmıyorsun' dedi. Ben de bir yıldır araştırarak nasıl saray bastonu yapabilirim diye araştırdım. Ekibimiz ile birlikte çizerlerden de

destek alarak yeni bir modeller tasarladık. Grafikerlerimiz Selçuklu ve Osmanlı motiflerinden esinlenerek bastonlara işledi. Yurt dışından getirttiğimiz özel bir boya ile de motifler renklendirildi. Hem sanatsal hem de görsel anlamda ortaya çok güzel eserler ortaya çıktı. Bizde Kılıçlı bastonları padişahların, daha çok süsleme sanatının kullanıldığı ince ve narin bastonlarında sultanların kullandığını varsayarak ona göre tasarım yaptık. Adını "Saray Bastonu" olarak bıraktık. Padişahların sultanların kullandığı

bastonları biz 21'nci yüz yıla uyarladık. Tutacakları boynuzdan gözdesi ise ceviz ağacından yapılan saray bastonlarına olan ilgiden oldukça memnununuz. Eskiden padişahların sultanların kullandığı göz kamaştırıcı bastonlar şimdi Türkiye piyasasına sunuyoruz" dedi.

İşlemesine ve bezemesine göre Saray bastonlarının 1 ile 2 hafta arasında tamamlana bildiğini belirten baston ustası Refa Gökbulak, satışların ise 200 liradan başladığını, bastonunun işlemesine ve işçiliğine göre fiyatların arttığını da sözlerine ekledi.

BUNLAR DA SARAY BASTONU
BUNLAR DA SARAY BASTONU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 13:36:04
Güncelleme :22 Ekim 2010 Cuma 13:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?