7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

'Büryan' kapışması!

Bitlis ile Siirt arasında geçtiğimiz yıllarda başlayan ’Büryan hangi şehre ait’ tartışması devam ediyor. Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’nın büryan kebabını, ’Siirt Büryan Kebabı’ olarak tescil etmesi Bitlis’te tepkilere neden oldu.

Siirt Valiliği’nin 2003 yılında Patent Enstitüsü’ne müracaat ederek, büryan kebabının bölgeye ait olduğunu tescil ettirmesinin ardından, karar Bitlis kamuoyunda büyük tepki görmüştü. Bunun üzerine harekete geçen Bitlis İl Kültür Müdürlüğü’nün Patent Enstitüsü’ne yaptığı itirazın kabul edilmesiyle birlikte Siirt Valiliği bir itiraz dilekçesi daha verdi.

Büryan kebabı için yapılan itirazlar üzerine Siirt Valiliği gerekçeli bir savunma hazırlayarak Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’na gönderdi. Enstitü Başkanlığı, büryan konusunu sonuçlandırdı ve Bitlis ilinin itirazını reddetti. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı imzasıyla Siirt Valiliği’ne gönderilen yazıda, büryanın Siirt büryan kebabı olarak tescil edildiği kaydedilerek, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" gönderildi.

Kararın ardından Bitlis’ten tepkiler geldi. Büryan ustası Azmi Baydur, kendilerine büyük bir haksızlık yapıldığını belirtti. Baydur, Bitlis milletvekillerini konuya duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, "Büryan, 1363 yılında Rahva Ovası’nda bir çobanın, Osmanlı Padişahı 2.Murat’a sunduğu bir yemektir. Yıllardır bizim geleneksel yemeğimiz olarak kalmıştır. Sadece bizdeki mazisi bile yaklaşık 200 yıldır. Bu kebabın hazırlanma ustalığını dedem ve babam yaptı, şimdi ise ben yapıyorum. Siirt bizim eskiden bir ilçemizdi. Ama şimdi haklarımızı elimizden almaya çalışıyor. Buna hakkı yoktur. Sayın Bitlis milletvekillerinin duyarlı olmasını istiyorum. Buna bir çözüm getirmelerini bekliyoruz" dedi.

Siirtli büryan ustalarını hodri meydan da diyen Baydur, "Kendilerine güvenen usta varsa buyursun. Gelsinler hem Bitlis hem de Siirt’in büryanına baksınlar. Ondan sonra karar versinler" diye tepki gösterdi. Verilen kararın Bitlis’e büyük bir haksızlık olarak değerlendiren Ercan Aktaş adlı esnaf ise Siirt’in büryanı ile Bitlis’in büryanının farklı olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 15:05:53
Güncelleme :17 Haziran 2005 Cuma 14:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet öz IP: 85.98.147.xxx Tarih : 27.08.2011 15:14:51

Ben bir batmnalı olarak bitlisinde siirtinde büryanını yedim. Ama en cok bitlisinkini yedım hosuma gttıgı için< yıyordum ama siirte bi ara gttgmde siirtindkınıde yiyeym dedim ama gercekten siirtin buryanı daha enfesmiş. Bitlisliler birşey yapmıyorlar ısıtmadan servis yapıyorar büryanı en basit örneği tatvandaki meltem lokantası