7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Büyükbaş hayvanlara kayıt

Bitlis İl ve İlçeleri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mürsel Ardıç, il genelindeki tüm büyükbaş havanların kayıt altına alınacağını söyledi. 

Birliğin amacının bölgede hayvancılığı geliştirmek olduğunu belirten Ardıç, hayvancılıkla uğraşanların ucuz yem ve düşük faizli kredi almalarını temin ederek, kaliteli veteriner hekimlik hizmeti sunup hayvancılığı AB standartlarına kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. En az 3 büyükbaş hayvan sahibi olan herkesin birliğe üye olabileceğini ifade eden Ardıç, "Birliğimizin faaliyet alanı Bitlis merkez ve ilçeleri ile tüm köyleri kapsıyor. Devlet, birlik üyelerine yavru başına 145 YTL, üretilen sütün litresine ise 85 YKr destek primi veriyor. Yine birlik üyesi tüm hayvancılarımızın hayvanları sigortalanıyor ve sigorta bedelinin yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Amacımız devletle koordineli şekilde çalışarak bölgede yok olmaya yüz tutmuş hayvancılığı eski hale getirmek ve AB standartlarına eriştirmektir. Birliğimizin 75 üyesi var ve bin hayvanı kayıt altına aldık. Amacımız il genelinde 5 bin hayvanı kayıt altına alarak, birlik elamanları tarafından bu hayvanlara en iyi ve hızlı şekilde veterinerlik hizmeti vermektir" dedi. 

 Birliğe kayıt olan hayvanlara kimlik de çıkartılacağını dile getiren Ardıç, "Bu kimlikte hayvanın yaşı, cinsi, günlük ortalama süt verimi, hastalıkları, doğum sayısı gibi bilgiler yer alacak. Bu bilgiler bilgisayar ortamında kayıt altına alınarak, sürekli takip edilecek. Hayvanı satın almak isteyenler, hayvan hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilecek. Bu da hayvancılığın sağlıklı bir şekilde büyümesine etken olacaktır. Bitlis genelinde 35 bin büyükbaş hayvan olmasına rağmen sadece bini birlik tarafından kayıt altına alındı. Birliğimize üye olanlardan bir defaya mahsus üyelik için 100 YTL ve hayvan başına da 25 YTL ücret alıyoruz. Hayvancılar belki bu bedeli vermemek için üye olmaktan çekiniyor olabilir. Ancak birlik olarak sunduğumuz hizmetler ve devlet tarafından verilen destekler sayesinde bu bedelin oldukça fazlasını geri almış oluyorlar" diye konuştu. 
İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2006 Perşembe 18:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?