1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Buz tutan gölde balık keyfi

Ahlat ilçesi Ovakışla beldesinde bulunan ve soğuklar yüzünden tamamen buz tutan Nazik Gölü, vatandaş ve balıkçıların akınına uğradı.

Balıkçılar yaklaşık yarım metre kalınlığında buz tabakası oluşan gölde, kırdıkları gözeneklerden tuttukları balıkları satarak ailelerini geçindiriyor. Buz tutan göle giden bazı vatandaşlar ise balıkçıların açtığı gözeneklerden oltalarıyla aynalı sazan balığı avlamaya çalışıyor. Balıkçılar aynalı sazanların gölün dibinde olduğunu belirterek oltayla balık avlanmanın zor olduğunu söyledi. Uzun uğraşlar sonucunda otla ile balık tutamayan vatandaşlar, balıkçılardan aldıkları balığı oltalarına takarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bol miktarda aynalı sazan balığının bulunduğu Nazik Gölü, 30 kilometrekare alanıyla denizden bin 876 metre yükseklikte ve 40-50 metre derinliğe sahip. Göl, akarsu kaynakları ile ilkbaharda eriyen kar ve yağmur sularıyla besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden birisinin, kış mevsiminde üzerinden araç geçecek kadar güçlü bir don yaşanması olduğu belirtiliyor. En yakın yerleşim alanına 5 kilometre mesafede bulunan gölden buzları kırarak aynalı sazan balığı avlayan yaklaşık 80-100 balıkçı kışın ailelerini buradan geçindiriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 12:33:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?