1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Buz tutan gölde ekmek savaşı

Ahlat ilçesinde her yıl aralık ayında donan Nazik Gölü'nün buzları hala çözülmezken, onlarca balıkçı kırdıkları buzlardan balık avlayarak ekmek kavgası veriyor.

Yurdun bir çok yerinde bahar hazırlıkları başlarken Bitlis'in Ahlat ilçesi Ovakışla beldesinde bulunan Nazik Gölü'nde ise, bir çok balıkçı kırdıkları buzlardan balık avlayarak ailelerini geçindiriyor. Kilometrelerce yürüyen balıkçılar, günlük nafakaları uğruna soğuk ve kara aldırmadan çalışmalarını sürdürüyor. Balıkçılar, kazma ve küreklerle açtıkları gözeneklere ağ serpip aynalı sazan balığı avlıyor. Soğuktan üşüyen balıkçılar içtikleri bir bardak çay ile günün yorgunluğunu üzerlerinden atmaya çalışırken, yaktıkları ateş ile de ısınmanın keyfini yaşıyor. Bahara girdiğimiz bu günlerde donan gölde büyük zorluklarla buz kırarak balık avlayan vatandaşlar, gün boyu tuttukları balıkları plastik bidonlarla kar üzerinde sürükleyerek taşıyor.

Nazik Gölü'nde aynalı sazan avına çıkan 5 çocuk babası Cevdet Öğe, 16 yıldır balık avlayarak ailesini geçindirdiği söyledi. Öğe, "Yapacak başka bir işimiz yok. Tek geçim kaynağımız balıkçılık. Yaklaşık 100 aile Nazik Gölü'nden çıkardıkları aynalı sazan balığını satarak geçimini sağlıyor. Aralık ayında donan göl, nisan ayının sonlarına kadar ancak çözülüyor. Bizler yılın yarısını buz kırarak balık avlıyoruz. Göl donduğu zaman inşaatta çalışıyormuş gibi kazma ve küreklerle buz kırıyoruz. Çok olmasa da çıkardığımız balıklar evimizin geçimini sağlamaya yetiyor. Bazen eli boş, bazen de günde 20-30 kilogram aynalı sazan avlayıp kilosunu 2.5 YTL'den satıyoruz. En yakın yerleşim alanına 5 kilometre mesafede bulunan gölden buzları kırarak aynalı sazan balığı avlayan yaklaşık 100 balıkçı ailesi, kışın geçimini buradan sağlıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2008 Çarşamba 12:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?