1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Çanak ve çömlekler tarihe karışıyor

Mutki ilçesine Bağlı Kavakbaşı beldesinde topraktan yapılan çanak ve çömleklerin artık yeterli ilgiyi görmediği, bu sanatın bölgede tarihe karışmaya yüz tuttuğu belirtildi.

Beldede yaşayan ev hanımı Halise Ekinci, asırlardır yapılan ve günümüze kadar gelen çanak ve çömlek mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını belirtti. Özel bir toprak olan kille yapılan çömlekleri aile bütçelerine katkıda bulunmak için yaptıklarını, bu mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini anlatan Halise Ekinci, "Beldemizin nüfusu yaklaşık 2 bindir ve yöre halkının büyük bir çoğunluğu bu işi yapıyordu. Geçimlerinin bir kısmını çanak ve çömleklerden sağlıyordu. Ancak son yıllarda bu iş artık cazibesini yitirdi. Çünkü insanlar porselen takımlarına daha çok rağbet göstermeye başladı" dedi.

Özel bir topraktan yapılan çanak ve çözmeklerin yeni nesillerin de ilgi göstermediğinden yakınan Ekinci, şunları söyledi:

"Beldemizdeki kadınlar kırmızı killi topraktan başta güveç kabı, kazan kapağı, ibrik, ayran leğeni, yayık ve pekmez küpü gibi kaplar yapmaktayız. Yılın 4 ayı çömlek yapan bayanlar sadece aralık, ocak, şubat ve Mart aylarında çalışmazlar. Nedeni ise, kışın çömlek üretiminin yapılamamasıdır. Ama son zamanlarda gençlerimiz bu işi yapmaz oldu. Artık bu işe ilgi gösterilmiyor. Bu nedenle çanak ve çömlek mesleği artık tarihe karışıyor."

Topraktan yapılan yemek kaplarının daha sağlıklı olduğunu da belirten Ekinci, "Topraktan yapılan kaplar porselenlerden daha sağlıklı. Ayrıca bu kaplardan yapılan yemekler daha da lezzetli. Eski insanların daha sağlıklı olmasının bir sırı da bundan kaynaklanıyor. Ama şimdiki nesil yeni çıkan porselenleri tercih ediyor. Bu yüzden sağlık her geçen gün kötüye gidiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 13:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?