1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Cezaevinde işkence skandalı

Bitlis’te 20 infaz koruma memurunun dört tutukluyu burunlarından kan gelinceye kadar dövdüğü ortaya çıkınca soruşturma başlatıldı

Cezaevlerindeki işkence olaylarına bir yenisi daha eklendi. Metris Cezaevi’nde Engin Çeber’in işkence yapılarak öldürülmesinin ardından, Bitlis Cezaevi’nde de 20 infaz koruma memurunun dört tutukluyu burunlarından kan gelinceye kadar dövdükleri ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı’nın bu olay için de sorumlular hakkında soruşturma başlattığı kaydedildi.

‘Döverek infaz’
DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde cezaevindeki işkence olaylarını gündeme getirdi.

Demirtaş şunları kaydetti: “Söz konusu cezaevinde kalmakta olan Ahmet Kırboğa, Servet Özgün, Ömer Çelik ve Burhan Urtekin adlı tutukluların başka cezaevinden Bitlis’e nakledildikleri, cezaevine ilk getirildiklerinde üstlerinin soyularak onur kırıcı bir aramaya tabi tutuldukları, bu uygulamaya karşı çıktıkları için üç ay açık ve kapalı görüş cezası aldıkları, sayım işlemlerinin yönetmeliğe aykırı bir şekilde yapıldığı, buna karşı çıktıkları için de 11 Haziran 2008’de 20’den fazla infaz koruma memurunca dövüldükleri belirtilmiştir.

Kırboğa’nın tekme darbeleri ile burnunun kanadığı ancak bir gün sonra doktora götürüldükleri, sayımın usulüne aykırı yapılmasına itiraz ettikleri için şimdi de 10 gün hücre cezası ve altı ay görüş yasağı için savunmalarının istendiği ifade edilmiştir.” Demirtaş, Şahin’e olay hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Şahin, yanıtında, Bitlis Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu Başkanlığı’nca Bitlis E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun düzenli olarak ziyaret edildiğini ve en son ziyaretin 1 Mayıs 2008’de gerçekleştirildiğini belirtti. Sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını vurgulayan Şahin, şöyle dedi:

Soruşturma başlatıldı
“Tutuklulardan ikisinin, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na gönderdikleri ve bakanlığımıza iletilen, soru önergesinde konu edilen iddiaları içeren 1 Temmuz 2008 tarihli dilekçelerinin, bakanlığımız Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nce, olayda sorumluluğu bulunan Ceza İnfaz Kanunu görevlileri hakkında adli ve idari yönden gereği yapılmak üzere Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği, söz konusu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6 Ağustos 2008 tarihli yazısıyla, görevliler hakkında başlatılan soruşturmanın devam ettiğinin bildirildiği anlaşılmıştır.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 10:15:38
Güncelleme :21 Ekim 2008 Salı 10:28:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
REFİKA ÇETİNEL IP: 88.230.94.xxx Tarih : 27.12.2008 12:43:06

ÇANKIRI CEZAEVİNDE MMAHKUMLARA İŞKENCE!!!!!! ÇANKIRI CEZAEVİNDE BULUNAN '' ZALİF ÇELİK '' İŞKENCEYE MARUZ KALIYOR.1HAFTADIR AÇLIK GREVİNDE GARDİYANLAR TARAFINDAN ŞİDDET GÖRÜYOR.GARDİYANLAR ELLERİNE DELİCİ VE KESİCİ ALETLER VEREREK 'ALIN KENDİNİZİ ÖLDÜRÜNDE BİRAZ ÖNCE SİZDEN KURTULALIM ' DİYEREK MAHKUMLARA İŞKENCE EDİYORLAR.ORDA BULUNAN 'ZALİF ÇELİK' VÜDUNDAKİ KESİKLERE RAĞMEN DOKTOR GÖNDERİLMİYOR. VE HAYLA ŞUAN HÜCREDE KALIYOR. BU TÜR KONULARLA ADALET BAKNLIĞI NEDEN İLGİLENMİYOR.GEREĞİNİN YAPILMASINI ARZ EDERİM...