8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Çiftçinin çapası teknolojiye yenildi

ÇİFTÇİNİN ASIRLIK ÇAPASI TEKNOLOJİYE BOYUN EĞDİ

Çiftçilerin asırlardır toprağı yumuşatmak için kullandığı araç ve gereçlerin başında gelen çapa, sonunda teknolojiye boyun eğdi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte bağ ve bahçelerde çapalama işleri de hızlı kazandı. Günlerce çapa yaparak toprağı yumuşatan, ağaçların dibini açarak daha fazla su almasını sağlayan çiftçiler, daha önceleri çapayla bu işi yaparken şimdi ise teknolojinin yeni ürünü olan çapa makinesini kullanıyor.

Yıllardır ilkbahar mevsimi ile birlikte çapa yaparak geçimini sürdüren Kutbettin Öngün isimli çiftçi, gelişen teknoloji karşısında atadan kalma birçok araç ve gereçlerinin artık tarihe gömüldüğünü hatırlatarak, yeni teknolojiye ayak uydurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Teknolojinin kendilerine kolaylık sağladığını, fakat eski alışkanlıklarını bırakmanın da zorluğunu yaşadıklarını ifade eden Öngün, "Önceleri çapa yarken ellerimiz nasır tutar, acısını gün boyu çekerdik. Günlerce, ayalarca çapa yapardık. Şimdi yeni teknoloji çapası çıktı. Ben gün boyu yağacağım çapalamayı, çapa makinesi ile 30 dakikada bitiriyorum. İlkbaharda bağ ve bahçelerde en az 2 ay çalışırken, şimdi birkaç gün çalışabilirim. Sanırım artık çapada çapacıda teknolojiye boyun eğmek zorunda kaldı"

Çapa makinesinin küçük motorlu, benzin veya dizel ile çalıştığını, bağ bahçe gibi her yerde rahatlıkla kullanılabildiğini kaydeden Kutbettin Öngün, çiftçi için kullanışlı ve rahat olduğunu da sözlerine ekledi.

ÇİFTÇİNİN ASIRLIK ÇAPASI TEKNOLOJİYE BOYUN EĞDİ
ÇİFTÇİNİN ASIRLIK ÇAPASI TEKNOLOJİYE BOYUN EĞDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 10:27:04
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 11:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?