8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Çöp depolama sahaları kapatılıyor

BİTLİS'TEKİ ÇÖP DEPOLAMA SAHALARI KAPATILIYOR

Bitlis Bölgesel Katı Atık (Bİ-KA) Projesi çerçevesinde il merkezi Deliklitaş, Tatvan Yumurtatepe, Güroymak Seferman bölgesindeki vahşi çöp depolama sahalarında rehabilitasyon çalışmaları başladı.

Bitlis Belediye Başkanı ve Bİ-KA Birlik Başkanı Fehmi Alaydın, projesinin Bitlis için büyük önem taşıdığını belirtti. Rehabilitasyon çalışmalarıyla vahşi çöp depolama alanlarından kaynaklanan toprak, hava ve su kirliliğinin önleneceğini ifade eden Alaydın, ''Rehabilitasyon çalışmasıyla halk sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlıyoruz. Katı atık yönetiminin Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltilmesi için zaman, destek ve halkın aktif katılımı gerekiyor. Bugün ve gelecekte çocuklarımıza daha temiz bir çevre bırakmak için herkesin ortak çaba göstermesi gerekiyor'' dedi.

Alaydın, rehabilitasyon çalışmalarının uygunluk ve kalitesinin, IHCUS Consortium ve AB yetkilileri tarafından denetleneceğini kaydetti.

BİKA Birlik Müdürü Cesim Gözeten ise, rehabilitasyon çalışmalarının 15 Temmuz itibariyle başladığını, çalışmaların MAKSOMER A.Ş. tarafından sürdürüldüğünü belirtti. Rehabilitasyon çalışmalarını 2 ay içinde bitirmeyi planladıklarını dile getiren Gözeten, çöplüklerin rehabilite işlemlerinin bütçesinin 1 milyon avro olduğunu ifade etti. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında Bitlis'in Deliklitaş mevkisindeki çöplüğün taşınacağını, Tatvan Yumurtatepe ve Güroymak Seferman çöplüklerinin ise yerinde tekniğe uygun bir şekilde kapatılarak temizleneceğini kaydeden Gözeten, ''Tatvan ve Güroymak'taki çöplüklerin kapatılma işlemlerinin ilk aşamasında, alanda emniyet ve güvenlik önlemleri alındı. Rehabilite çalışmalarına ilk olarak Güroymak, Bitlis ve Tatvan'da başladık. Vahşi çöp depolama alanlarında biri birine karışmış olan evsel, geri dönüştürülebilir, tıbbi ve benzeri atıklar söz konusu. Çöpler alanlara yaklaşık 40 yıl boyunca gelişi güzel bırakılmış. Biz bu çalışmalarla yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesini önleyeceğiz. Ayrıca çöp alanlarından çıkan gazların yangınlara yol açmasını engelleyeceğiz. Rehabilitasyon sonucunda halk daha sağlıklı ve temiz bir çevreye sahip olacak. Bu 3 vahşi depolama alanının kapatılması ve modern katı atık yönetiminin uygulanabilmesi için çok önemli. Rehabilitasyon çalışmaları AB'nin çevre, sağlık ve güvenlik standartlarına tam uyumlu bir şekilde yapılacak'' diye konuştu.

Çalışmalar çerçevesinde Bitlis'te 30 bin metrekare alanın temizleneceğini söyleyen Gözeten, Tatvan'da 65 bin, Güroymak'ta ise 320 bin metrekare çöp depolama alanının kapatılacağını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2010 Çarşamba 15:16:02
Güncelleme :12 Ağustos 2010 Perşembe 17:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fehmi karagece IP: 212.174.189.xxx Tarih : 14.08.2010 12:47:04

Allah aşkına, seni kim başımıza bela etti, sen önce su işini hallet de, ondan sonra pisliğini temizlersin, bu aziz günlerde bu kadar beddua alma, sahurda kalkatsın su yok, iftar yapacaksın su yok, sabah kalkarsın su yok, seni Allaha havale ediyorum, sende, seni başımıza bela edenlerde, bitlisin başına gelen en büyük felaketsiniz.