8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

DAKA'dan Bitlislilere teklif çağrısı

DAKA'DAN BİTLİSLİLERE TEKLİF ÇAĞRISI

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) KOBİ Mali Destek Programı 2010 yılı teklif çağrısı değerlendirme toplantısını Bitlis'te gerçekleştirdi.

Bitlis Kültür Merkezi'nde yüksek katılımlı bir toplantı gerçekleştiren DAKA üyeleri, gördükleri ilgi karşısında duydukları memnuniyeti dile getirdiler. KOBİ Mali Destek Programı çerçevesinde Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illeri sınırları içerisinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin, tarıma dayalı sanayi işletmelerinin üretim kapasitelerinin artırılması, bölgedeki mevcut turizm işletmelerinin beşeri ve fiziki kapasitelerinin geliştirilmesi, işletmelerin kurulu alt yapılarının geliştirilmesi ve Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) altyapılarının kurulması önceliklerinde sunulacak projelere mali destek sağlanacak.

Bitlis Valisi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yılmaz, yaptığı konuşmasında, Bitlis'in dünyada girişimci ve çalışkan insanları ile ön plana çıkmış bir il olduğunu söyledi. Her alanda önemli adamlar yetiştirmiş, Türkiye'nin çeşitli illerinde ekonomik faaliyetlerini yürüten iş adamlarının Bitlis'i unutmadığını belirten Yılmaz "Bitlis'te yaptıkları yatırımlardan dolayı Bitlisli iş adamlarına sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bitlis bölgemizin kalkınmaya en elverişli yeridir. Bu bölgede tarım ve hayvancılığı geliştirmek zorundayız. Bunun içinde herkesin katkısını alacağız. Bitlis'te güzel şeyler oluyor. Yıllarca süren kamu yatırımları artık daha erken bitiriliyor. Bitlis'te işler tersine işliyor. Bunun en güzel örnekleri hastane ve çevre yoludur. Bitlis'e ve Bitlislilere güveniyor ve inanıyorum. Bu proje kapsamında yer alan Hakkari, Muş ve Van illerinden daha fazla pay alacağımıza inancım tamdır. Geçmişteki teşvik projeleri gibi olmayacak buraya geldiğiniz ve bize inanıp güvendiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Demirci ise, mali destek konuları programında katılımcıları bilgilendirdi. Demirci "Ajansımız bir hibe kurumu değil. Hibe programımız var. Ancak geriye dönüşü bundan sonra da devam edecek. Nitelikli projelerin desteklenmesi gerekiyor. Nitelikli projeler bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi yapacaktır" dedi.

Demirci, DAKA'nın kuruluşu ve işleyişi ile ilgili bilgiler verirken mali destek programının 14 milyon 177 bin 635 TL'lik bir destek vereceklerini de belirtti. Demirci, "Aynı miktarın bankalar sektöründeki yıllık karşılığını hesapladığımızda, getirisinin 150 milyon TL olduğunu gördük. Ajans hibe yönüyle destek veriyor. Ancak

ajansımız bir yarım ve hibe kurumu değildir. Sadece hibe programlarımız var. Bundan sonra da hibe programlarımız artarak devam edecektir. Geriye dönüşü yoktur. Ancak bu bir yardım da değildir. Nitelikli projelerin desteklenmesi için elimizden gelenin yapacağız. Bu bir proje yarışmasıdır. Bu yarışmanın kaybedeni olmayacak. Ajans olarak da kuyuda suyu olmayanın tulumbasına su taşımayacağız. Suyu olan kuyunun tulumbasına su taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

DAKA'nın başvuru süresince bilgilendirme ve eğitim programlarının olacağına da dikkat çeken Demirci, "Piyasada bu tür projeleri yapan ve kendine haksız kazanç elde eden kişiler ve kurumlar çıkacaktır. Bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Ajansımızın çalışanları bu konuda proje yapmayacaktır. Ancak bu hizmeti sunacak danışman şirketler aracılığı ile projelerinizi makul fiyatlar çerçevesinde yazdırabilirsiniz. Ayrıca ajansımızda bir proje danışma merkezide oluşacaktır. Bu programda hibeyi biz vermiyoruz. Sizler bu hibeyi hak ediyorsunuz. Bu toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor. Her projenin karşılığını göreceğini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise, Bitlis'teki toplantı salonu sıkıntısına değinerek, böyle bir toplantı için daha geniş ve daha kapsamlı bir salon temennisinde bulundu. Alaydın "Ancak imkanlarımız bu kadarına el verdi. Yine de katılımlarınız için teşekkür ediyorum. DAKA'da iyi bir ekip oluştu. Hazırlanacak projelerin bölgedeki istihdama büyük katkı sunacağına inanıyorum. Ajansımız ve belediyemiz olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Ancak en büyük eksikliğimiz bilgi eksikliğidir. Bu eksikliği de Bitlis Eren Üniversitesi'nin gidereceğine inanıyorum. Yapılacak projelerin Bitlis'in kalkınmasında önemli rol oynayacağına inanıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Proje Yönetim Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay, Mali Destek Programı hakkında katılanlara bir sunum yaptı. Sunumda projelerin aşamaları, amaçları, öncelikleri ve değerlendirmeleri konusunda detaylı bilgiler verdi. Program daha sonra katılımcıların soru ve cevapları ile son buldu.

Toplantıya Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın yanı sıra Eren Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mahmut Doğru, Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Çerçi, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum amirleri ile yaklaşık 250 kişi katıldı.

DAKA'DAN BİTLİSLİLERE TEKLİF ÇAĞRISI
DAKA'DAN BİTLİSLİLERE TEKLİF ÇAĞRISI
DAKA'DAN BİTLİSLİLERE TEKLİF ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 18:27:00
Güncelleme :8 Ocak 2010 Cuma 18:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?