9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

'Demokratik özerklik' bölücülük değil

SELAHATTİN DEMİRTAŞ BİTLİS'TE

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde tartışılan demokratik özerkliğin Türkiye'yi bölme projesi olmadığını, aksine Türkiye'yi bölünmekten kurtarma projesi olduğunu söyledi.

BDP'li Bitlis'in Güroymak Belediyesi tarafından yapılan parke kilit taşı üretim tesisleri, eğitim destek evi ve çocuk parkının açılış programına katılan Demirtaş, kalabalığa seslendi. Demirtaş, "Biz halkın başına ağa, paşa seçmek için parti kurmadık. BDP ile birlikte artık halka hizmet anlayışı değişiyor. Biz halka layık olacak bir yönetim, bir demokrasi anlayışını yerel yönetimlerimiz ile gerçekleştireceğiz. Sadece Norşin'de değil her yerde halk kendi kendini yönetecek. Biz şunu gördük, Türkiye'nin bütün sorunlarının Ankara'dan tek meclisten çözülmesi mümkün değil. Norşin halkının sorunlarını Ankara'dan çözmeye çalışırsanız işte 80 yıl geçti, halen Norşin halkının sorunları çözülmemiş. Biz bölge meclisleri, demokratik özerk bölge meclisleri kuralım. Türkiye'nin her yerinde bölge meclisleri kuralım ve halk kendi sorunlarını, kendi bölge meclislerinde çözsün. Çünkü o bölge meclisleri bu halkın sorunlarını en iyi anlayacak ve ebetteki yerinde müdahale edecek meclislerdir. Şu günlerde tartışılan demokratik özerklik perspektifi ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Bu proje Türkiye'yi bölme projesi değil, Türkiye'yi bölünmekten kurtarma projesidir. Demokratik özerklikle halk Türkiye'nin her yerinde kendi anadili ile eğitim yapabilecek, kendi ana dili ile kamu hizmeti yapabilecektir. Elbette ki biz buna karşı değiliz, kendi anadili ile eğitim yapacak çocuklarımız Türkçeyi de öğrenecek ki İstanbul'a da gidebilsin, orada da çalışabilsin, Antalya'ya da gidebilsin, kendi anadili ile İzmir'e de gidebilsin. Kendi anadili ile Kürtçe, Zazaca eğitim almakta bu halkın hakkıdır" dedi.

AK Parti'de Kürt hakkını savunan olmadığına değinen Demirtaş, "Başbakan anadilde eğitim olmaz, Anayasal vatandaşlık olmaz, demokratik özerklik olmaz. Bunlar kırmızı çizgimizdir, diyor. Bunlar AK Parti'nin olmayan kırmızı çizgisi olabilir. Bu saydıklarım Kürt halkının yaşam gerekçesidir. Senin hangi çizgindir bilmiyorum ama, bizim anlımızın çizgisidir. Bunlar Kürt halkının geleceğinin çizisidir. Eğer bunlar gerçekleşmezse hiç kimse bu ülkede Kürt sorununun çözüldüğünü söyleyemez. Bunlar er veya geç bu ülkenin demokrasisi için olmak zorundadır. Biz bunları parlamento çatısı altında çözmek istiyoruz" diye konuştu.

Partilerinin ve bölge halkının her zaman barış istediğini, barıştan yana olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Kürt'ü ile Türk'ü ile gencecik evlatlarımız toprağa düşüyor. Bu halk her gün tabutların altında gençlerini toprağa veriyor. Biz en acil konunun barış meselesi olduğunu düşünüyoruz. Barış meselesini çözelim silahları susturalım. Ordu operasyon yapmasın, PKK eylem yapmasın ve biz demokratik olarak diyalog yöntemi ile kendi sorunlarımızı nasıl çözelim diye oturup konuşalım diyoruz. Eğer BDP'yi muhatap olarak görmek isteyen varsa, BDP muhataptır bütün bu sorunları tartışmaya iradesi ve gücü ile hazırdır. Asıl olan AK Parti hazır mı? Ben inanıyorum ki bu ülkenin yurttaşı olan her bir Kürt, her biz cenaze ile birlikte ağlayarak yüreği sızlayarak süreci izliyor" şeklinde konuştu.

Alanda toplanan yaklaşık bin kişiye seslenen Demirtaş, daha sonra Güroymak Belediyesi tarafından düzenlenen konseri izledi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ BİTLİS'TE
SELAHATTİN DEMİRTAŞ BİTLİS'TE
İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2010 Pazar 10:52:02
Güncelleme :4 Temmuz 2010 Pazar 17:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?