1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Denizcilik ve kabotaj bayramı kutlandı

Tatvan ilçesinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 82. Yılı törenlerle kutlandı.

Tatvan Sahil Parkı'ndaki iskelede kutlanan bayram, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tatvan Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, denizlerin tükenmez bir servet ve kuvvet menbağı olduğunu söyledi. Hacıbektaşoğlu, "Osmanlı ve Türk milletinin sahip olduğu coğrafya, stratejik, politik ve ekonomik durumuyla denizcilik ruhunu her zaman yükseltmiştir. Gerileme dönemiyle denizlerdeki hakimiyetini de kaybetmiştir" dedi.

Tatvan İlçe Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker ise yaptığı konuşmada, Van Gölü'nün kirlenmesinin bir an evvel önlenmesi gerektiğini belirtti. Peker, sadece Tatvan ilçesinin değil, Van Gölü kıyısında bulunan tüm yerleşim birimlerinin el ele vermesi gerektiğini kaydederek, "Van Gölü görüldüğü gibi oldukça kirlidir. Biz Tatvan Belediyesi olarak Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak için çalışmalar yapıyoruz. Ancak sadece Tatvan değil, Van Gölü kıyısında bulunan tüm yerleşim birimlerinin bu göle sahip çıkması gerekir" dedi.

Vangölü Feribot İşletme Müdürü Şükrü Çelikyürek de günün anlam önemini belirten konuşmasında "Bundan 82 yıl önce 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Kabotaj Yasası, sosyal ve siyasal alandaki değişimlerin bir uzantısı olarak ekonomik anlamda bağımsızlığımızın pekişmesini sağlayan bir adım olmuştur. Denizlerimizdeki egemenlik haklarımızı geri alan bu yasa zengin deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğin gelişmesi için önemli bir adım olmuştur" dedi.

Kabotaj Bayramı nedeniyle yapılan yelken, yüzme, yağlı direk ve ördek yakalama yarışmaları renkli görüntülere sahne oldu. Yağlı Direk Bayrak kapma yarışmasında 1. olan Zafer Balkın'ın ödülünü Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, 100 metre serbest yüzme 1.olan Halit Özer'in ödülünü TCDD Tesisler Dairesi Başkanı Mehmet Uras, 50 metre kurbağalama yüzme yarışmasında 1.olan Emrah Balakan'ın ödülünü İl Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, 50 Metre simitle yüzme yarışmasında 1. olan Kamuran Altılar'ın ödülünü Belediye Başkanı M.Emin Peker, ördek yakalama yarışmasında 1. olan Serdar Akbay'ın ödülünü ise Tatvan Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu verdi.

Son olarak yapılan yağlı direk yarışması da oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmacılar, 10 metre uzunluğundaki yağlı direğin ucuna bağlanan Türk bayrağını alabilmek için oldukça ter döktüler. Tören, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleriyle son bulurken, katılımcılar için bir de Van Gölü'nde feribot turu düzenlendi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 19:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?