2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Dilekler tutuldu, delikten geçildi

Bitlis’in Ahlat ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Taht-ı Süleyman Mahallesi'ndeki 'Delikli Taş' inancı asırlardır sürerken, üniversiteli öğrencilerin ise delikli taştan geçmeleri renkli görüntülere sahne oldu.

Üniversiteli genç kızlar önce KPSS’yi kazanmayı, sonra da evde kalmamayı dileyerek ‘Delikli Taş’tan geçti. Delikli taştan geçemeyen bazı öğrenciler ise, korkularını birkaç kez deneyerek ancak yenebildi. Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksek Okulu, sosyal faaliyetleri kapsamında öğrenciler için ilçenin Madavans Vadisi’ne bir gezi ve yürüyüş düzenledi. Öğrencilere gezi boyunca Ahlat Gezi ve Yürüyüş Ekibi de rehberlik etti.

Öğrenciler gezi boyunca ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini görerek hem gönüllerince eğlendi hem de ilginç yapılarla karşılaştı. İlçe merkezine 3 kilometre mesafede bulunan Taht-ı Süleyman Mahallesi'nde bulunan 'Delikli Taş'a gelindiğinde ise öğrencileri bir sürpriz bekliyordu. Ahlat Gezi ve Yürüyüş Ekibi Başkanı Şeref Şerefoğlu, geziyi eğlenceye çevirmek için öğrencilerle ‘Delikli taş’ ile ilgili bilgiler paylaştı. Şerefoğlu; özellikle çarşamba günü dilek tutup, 3 veya 7 kez bu taşın içinden geçtikten sonra, dileklerinin kabul olacağına inanıldığını belirterek; “Hastalıklarına şifa arayanlar, iyi eş arayan bekârlar, çocuk sahibi olmak isteyenler, dilek tutarak bu delikli taştan 3 veya 7 kez geçtikten sonra dileklerinin kabul olacağına inanıyorlar. Ayrıca günahı az olanların rahatlıkla 'Delikli Taş'tan geçeceğine ve günahı çok olanların ise geçemeyip, sıkıştığı şeklinde bir inanış da yaygın" dedi.

Daha sonra Şerefoğlu, öğrencilere latife yapmayı sürdürerek, “Sizde sembolik olarak 25 kuruş bırakıp dilek tutabilirsiniz” diyince adeta delikli taştan geçmek için izdiham oluştu. Uzun kuyruklar oluşturan öğrenciler delikli taştan geçip dilek tuttu.

Bazı bayan öğrenciler korkularını yenebilmek için ‘Delikli Taş’tan 2 veya 3’ncü denemeden sonra ancak geçebildiklerini belirtirken, bazı bayan öğrenciler ise önce KPSS’yi kazanmayı sonrada evde kalmamayı dilek tutup ‘Delikli taş’tan geçtiklerini anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2012 Salı 15:02:52
Güncelleme :16 Mayıs 2012 Çarşamba 17:54:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?