8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Diyaliz hastaları eğitiliyor

DİYALİZ HASTALARI EĞİTİLİYOR

Bitlis'in Ahlat İlçe Devlet Hastanesi'nde başlatılan yeni bir uygulama ile diyaliz hastalarına hem moral aşılanıyor hem de hastalıkları ile nasıl mücadele edileceği anlatılıyor.

Ahlat Devlet Hastanesi'nde, diyaliz hastalarına moral ve eğitim programı düzenlendi. Yeni başlatılan bu uygulamada hastane Başhekimi Dr. Burhan Kardaş'ın yanı sıra, 4 hemşire ve 1 doktor daha görev yapıyor. Hastanenin uzman kadrosu, önce hastaları psikolojik olarak içinde bulundukları duruma alıştırarak morallerini yüksek tutmaya çalışıyor. Ardından da haftanın 6 günü 3 seanstan oluşan eğitim programları düzenleniyor. Dr. Burhan Kardaş, eğitim programıyla amaçlarının hastayı daha bilinçli, hastalığını tanıyan, hastalığı ile mücadele eden, yeme ve içmesini bilimsel metotlara göre dikkat etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinden toplam 12 diyaliz hastasının bulunduğunu belirten Dr. Burhan Kardaş, bu sayının yaz aylarında ise 25'e yükseldiğini belirterek, "Hastanemize misafir hastada kabul ediyoruz. Haftanın 6 günü 3 seans yapıyoruz. Biz aylık rutin tahliller yaptığımız zaman bazı değerler çok yüksek, bazı değerler ise az çıkıyor. Bunu ilaçlarla düzeltmek mümkün, fakat ilaçtan ziyade hastanın bize bu konuda yardımı gerekiyor. Hastaya bu değerler yüksek olduğunda ne gibi sorunların ortaya çıktığını anlatabilmek için moral ve eğitim toplantısı düzenledik. Slayt gösterisi, soru cevap ve örneklemelerle güzel bir program oldu. Hastaların ilacı niçin kullanması, diyaliz hastalarının diyet programlarını nasıl uygulamalarını, kalsiyum, fosfor, potasyum içeren besinler hangi yiyeceklerde fazladır, hangilerini tüketip tüketmemeleri konusunda bilgilendiriyoruz. Çünkü bunlar böbrekle atılan elementler oldukları için bu konuda kendilerini aydınlatma ihtiyacı hissettik. Hastalarımızın en büyük sıkıntısı diyet konusunda oluyor. Seanslara belli bir yükle girilmesi lazım. Bu kilo alma anlamında değil, fazla sıvı aldıkları içindir. Fazla sıvı alınca bizde seansı uzatmak zorunda kalıyoruz. Hastanın bu sıkıntıya girmemesi için karşılaştığı sorunu anlatıyoruz ki diyetlerine dikkat etsin. Bunun dışında 2 diyaliz hastamıza böbrek transplantasyon ettik" dedi.

Diyaliz hastaları ise, ilk kez karşılaştıkları uygulamadan oldukça memnun kaldıklarını, hastalıkları ile nasıl mücadele edileceğini öğrendiklerini ifade ederek, hastalıkları ile mücadelede özgüven aşılandığı için hastane yetkililerine teşekkür ettiklerini belirttiler.

DİYALİZ HASTALARI EĞİTİLİYOR
DİYALİZ HASTALARI EĞİTİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2010 Perşembe 11:44:02
Güncelleme :9 Aralık 2010 Perşembe 11:48:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?