1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Doğal erzak deposu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan bir çok mağara ev, vatandaşlar tarafından asırlardır doğal erzak deposu olarak kullanıyor.

Vatandaşlar ilçede bulunan onlarca mağara evi konserve, turşu, elma, kak, bulgur, kabak, soğan, patates gibi gıda maddelerini muhafaza etmek için kullanıyor.

Mağaraların içinin yazın serin kışın ise sıcak olmasından dolayı erzakların uzun süre bozulmadan korunabileceği belirtildi. Gıda Mühendisi Duygu Alpaslan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, gıda maddelerinin saklama koşullarında süre, nem ve sıcaklık etkenlerinin göz önünde bulundurularak stoklanması gerektiğini belirtti.

Alpaslan, "Mağara evleri, dışarıya oranla yazın serin kışın sıcak olmaktadır. Yani gıdaların saklanması için elverişli ortamlardır. Geleneksel olarak muhafaza yöntemlerimizden biridir. Normal koşularda gıdalar 5 ile 18 derece arasında muhafaza edilmektedir. Ahlat mağaraları ise hem soğuk hem de sıcaklarda doğal gıda depoları olarak kullanılıyor. Gıda bozulmaları çok nadirdir. Buralarda iyi saklanan gıdaların besin değerinde çok az bir düşme oluyor.

Zaten asırlardır insanlarımız gıdalarını hep doğal depolarda, mağaralarda yaz ve kış aylarında korumayı iyi bilmişlerdir. Mağaralarda daha önce yaptığımız ölçümlerde saklama koşullarının hem yaz hem de kış ayları için uygun olduğunu gözlemledik. Önemli olan bu değerin korunabilmesidir. Çünkü birçok bakterinin gelişmesini yavaşlatması açısından çok önemlidir. Ama unutmamamız gereken tek şey ise gıdaları gereğinden çok fazla tutmamamız gerektiğinin bilinmesidir. Uygun şekilde işlenmiş ve eksi 18 derecede veya aşağısında depolanmış gıdalar güvenliğini koruyacaktır" dedi.

Gıda Mühendisi Duygu Alpaslan, elmanın 2 ile 8, patates ve soğanın 8 ile 10 ay saklanabileceğinin bilinmesi gerektiğini ifade ederek, "Mağara evlerinin sıcaklık, nem oranı ve saklama koşullarını kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. Zaten vatandaşlar asırlardır tecrübeleriyle bu güne kadar süre gelmiş. Ama yinede uzmanların fikirlerinin alınmasının faydalı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Mağaraları gıda deposu olarak kullanan vatandaşlar ise bugüne kadar herhangi bir sorun ile karşılaşmadıklarını söyledi. Vatandaşlar, "Mağara evlerde yaz ve kış gıdalarımızı muhafaza ediyoruz. Yazın serin kışın ise sıcak olduğu için gıdalarımız bozulmuyor. Bu mağaralar bizim için vazgeçilmez erzak depolarıdır" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 17:18:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?