8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Doğu'nun fedakar çocukları

DOĞU'NUN FEDAKAR ÇOCUKLARI

Bitlis'in Ahlat ilçesinde merada koyun güden küçük çobanlar, ailelerine katkı sağlarken çevreden topladıkları çalı çırpı ile de ateş yakıp çaylarını demliyor.

Akranları oyunlar oynayıp eğlenirken, küçük çocuklar ise havaların ısınmasıyla birlikte meraya salınan koyunları otlatıyor.

Hafta sonunu fırsat bilen çocuklar, kendi hayvanlarını köye yakın meralarda otlatarak ailelerine destek oluyor. Özellikle kırsal kesimde ailelerinin destekçileri olan çocukların en büyük korkusu ise koyunların ekili alanlara girmesi. Yaşları 13-15 arasında değişen çocuklar, sabahın erken saatlerinde kalkarak, akşam gün ağarmaya başlayınca evlerine dönüyor. Torbalarında ise anneleri tarafından bırakılan bir parça peynir, biraz tandır ekmeği ile karınlarını doyuran çocukların en büyük lüksü ise çevreden topladıkları çalı çırpı ile ateş yakıp çay demlemek oluyor.

Koyunlarını sabahın erken saatlerinden itibaren merada otlatan Rıdvan Kahraman (15), bağ bahçe zamanının geldiğini, tarlaların sürülmeye başlandığını ve ailelerine destek olmanın tam zamanı olduğunu belirtti. Küçük Rıdvan, üstlerine düşen ağır sorumluluğun farkında olduklarını da ifade ederek, koyunları güderken ailelerinin ise tarlada onlar için çalıştıklarını bildiklerini söyledi. Genelde bir şeyden korkmadıklarını belirten küçük Rıdvan, en çok hayvanlarının çalınmasından veya başkalarının ekile

alanlarına girmesinden endişe ettiklerini belirtti. Rıdvan Karaman, "Ondan dolayı hayvanlarımızla ilgilenirken dikkatli oluyoruz. Zaten meralarımız tarlalara da yakın olduğundan ailelerimizin gözünün üstümüzde olduğunu da biliyoruz. Bu da bizi rahatlatıyor. Bazen acaba kurt olur mu korkusuyla, bazen de hırsız korkusuyla endişeleniyoruz. Bunun dışında bir endişemiz yok. Hayvanlarımız mevsimin en taze bitkilerini otlanırken, biz ise yorgunluğumuzu demlediğimiz bir bardak sıcak çayla atıyoruz" dedi.

Öte yandan ismini belirtmeyen küçük çoban ise, otlakların köye yakın olması ve tarlada çalışanlarla iç içe olmalarının kendileri için güvence olduğunu kaydetti. Küçük çoban, ailelerine yardımcı olmak için hafta sonlarında hayvanları gütmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

DOĞU'NUN FEDAKAR ÇOCUKLARI
DOĞU'NUN FEDAKAR ÇOCUKLARI
DOĞU'NUN FEDAKAR ÇOCUKLARI
DOĞU'NUN FEDAKAR ÇOCUKLARI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 10:42:04
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 19:47:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?