8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Dolu tütün üreticisini vurdu

DOLU YAĞIŞI TÜTÜN ÜRETİCİSİNİ VURDU

Bitlis'te önceki gün yağan dolu yağışı, tarım alanlarında büyük hasara neden oldu.

Dolu yağışının Arıdağ köyünde tütüncülük yapan çiftçilerin bu yıl ektikleri ürünün yüzde 80'ine zarar verdi.

Arıdağı köyü sakinleri, dolu yağışı sonrası hasat dönemine gelen tütünlerin zarar gördüğünü ve hasar tespiti için yetkililerden yardım beklediklerini dile getirdiler. Köyde tütüncülük yapan Çetin Bayrak, yağan dolunun hasat dönemine denk gelmesi sonucu mahsullerinin çoğundan fayda göremeyeceklerini söyledi.

Bayrak, yetkililerden hasar tespit çalışması yapılmasını istediklerini belirterek, "Sel felaketi ve yabancı devlete yardımlar yapılıyor. Gelip burada da yardım yapsınlar. Bütün ailemiz mağdur ve herkes perişan halde. Yetkililerden buraya gelip buradaki hasarı görmelerini ve bizlere el uzatmalarını istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz" dedi.

Tütün Ekicileri Birliği üyesi ve aynı zamanda tütüncülük yapan Refik Şenol ise, geçimlerinin sadece tütüncülük olduğunu ve bu yıl mahsullerinin zarar görmesinden dolayı zor durumda kaldıklarını belirtti. Şenol, "Bizim tütünden başka gelirimiz yoktur. Tütünümüz toplama kıvamına gelirken önceki gün çok şiddetli dolu yağdı. Dolu yağmasından sonra hasadımız toplanamaz hale geldi. Biz yetkililerimizden bu konuya eğilip yardım etmelerini bekliyoruz. Bir yıllık ürünümüzün yüzde 80'lik kısmı telef olmuştur" ifadelerini kullandı.

Köy sakini Bedrettin Kaya da, köyde yaklaşık olarak 500 dönümlük araziye tütün ektiklerini dile getirerek, "Yağan dolu nedeniyle tütünümüz bu yıl tarlada kaldı. Köyde tütüncülük yapan herkesin büyük zararları oldu" diye konuştu.

8 çocuk annesi 34 torun sahibi 70 yaşındaki Sebiha Aktaş, tek geçim kaynakları olan tütünün yağan doluyla gittiğini söyledi. Bu yılki emeklerinin boşa gittiğini ifade eden Aktaş, geçimlerini sağlamaktan zorluk çektiklerini belirtti.

DOLU YAĞIŞI TÜTÜN ÜRETİCİSİNİ VURDU
DOLU YAĞIŞI TÜTÜN ÜRETİCİSİNİ VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2010 Çarşamba 14:41:01
Güncelleme :6 Ekim 2010 Çarşamba 14:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?