9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Domates fiyatlarına tepki!

ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ

Bitlis'in Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden, domates fiyatlarının artmasını sevindirici bulurken, tarım ürünlerindeki fiyat artışına gösterilen hassasiyetin aynısını tarımsal fiyatların artışında da gösterilmesini istedi.

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden, domatesin mevsim normallerine göre 1 ila 1,5 lira olması gerekirken kilogram fiyatının 4 ila 5 liraya çıkmasında piyasanın duyduğu haklı endişenin mazot, gübre gibi tarım girdi fiyatlarının yükselmesinde de oluşmasını beklediklerini söyledi. Demirden, domatesin bugüne kadar fiyat olarak gerçek anlamda yerini bulamadığını belirterek, tarım ürünlerinin ne zaman gerçek değerine ulaştığında kamuoyu baskısı oluştuğunu söyledi. Bitlis'te tarlada 75 kuruşa satılan domatesin marketlerde nasıl 5 ile 6 lira olduğuna bir anlam veremediğini anlatan Demirden, "Geçen yıl domates para etmediğinde kamuoyundan hiçbir ses çıkmadı. Domatesler elde kaldı kimseden ses çıkmadı. Ne zaman çiftçinin ürünü para etti, o zaman herkes bir şeyler söylemeye başladı. Mazota zam geliyor kimseden ses çıkmıyor. Gübreye zam geliyor kimseden ses çıkmıyor. Ama ürün biraz fazla para etmeye başladığı zaman, çiftçi emeğinin karşılığını almaya başladığı zaman kıyamet kopuyor. Bizde 1 liraya satılan domates maketlerde 5 liraya satılıyor. Bunu çiftçi kazanmıyor, aracılar, spekülatörler kazanıyor. Biz 1 liraya sattığımız üründen para kazanıyoruz, ama hayret ediyoruz 5 ila 6 liraya domates satılıyor bunu kim kazanıyor. Bu aracılar nerede? Bunu kim yapıyor? İşte bunun araştırılması lazım. Hiç kimseden ses çıkmıyor, sadece reklamları yapılıyor" dedi.

Domates üreticileri ise, her şeye rağmen kilosunu 75 kuruş ile 1 liraya sattıkları domatesten para kazandıklarını, fakat marketlerde 5 ila 6 liraya nasıl satıldığını ise hayretle izlediklerini söyledi.

ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ
ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ
ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ
ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ
ZİRAAT ODASI'NDAN DOMATES FİYATLARINA TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 11:59:00
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 12:06:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?