6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Dünya Bankası Bitlis'te

Dünya Bankası Beşeri Gelişim Ünitesi Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Uzmanı John İnnes, Bitlis’te Sosyal Riski Azaltma Projesi’nin (SRAP) etkin kullanımı ile bir çok sorunun aşılabileceğini, kentin kış turizmine ağırlık vermesiyle yeniden ayağa kalkabileceğini söyledi.

Bitlis’i ziyaret eden Dünya Bankası ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’ndan 4 kişilik heyet Belediye Başkan Vekili Abdullah Kalkan’ı da ziyaret ederek bir süre görüştü.

Heyet Başkanı John İnnes, kentin doğal, tarihi ve coğrafik güzelliklerine hayran olduğunu belirterek, ilin mistik bir yapısı olduğunu söyledi. İlde doğal ve mistik havanın korunmasının öncelikli olması gerektiğini söyleyen İnnes, SRAP’ın etkin kullanımının teşvik edilmesi için önerilerde bulundu.

Kentte yapılacak rehabilitasyon çalışmalarında SRAP’ın kullanılması, öncelikle toplum merkezleri ve insanlara meslek edindirici programlara ağırlık verilmesi gerektiğini belirten İnnes, "Kentin, insanı etkileyen mistik ve tarihi bir dokusu var. Bu dokunun korunması ve daha fazla görünebilir kılınması için, öncelikle dere yatağının temizlenmesi ve dere üstündeki binaların yıkılarak tarihi evlerin görünmesi sağlanmalıdır. Bu sayede kent bir açık hava müzesi görünümüne kavuşacak ve gelecek olan turistler için ideal bir gezi alanı olacaktır" dedi.

Bitlis Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Kalkan ise görüşmede, kentte yoğun bir göç ve işsizlik olduğunu, öncelikli hedeflerinin bu iki sorunu ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Kentteki evlerin restorasyonunu da amaçladıkları belirten Kalkan, "Kentimiz yapısı itibarıyla turizme açık bir yerdir. Kentimizi turizme kazandırmak için yapmayı planladığımız ilk iş, eski evlerin restorasyonu ile yerleşim yerini Tatvan İlçesi’ne doğru kaydırmaktır. Bu şekilde kentin tarihi gözler önüne çıkacaktır. Kent, yer itibarıyla çok yağış alan bir yerleşim birimidir. Bunu etkin olarak kullanmamız için tesisler yapılması gereklidir. Bu tesislerin maliyeti çok yüksek ve bunu belediye bütçesi ile karşılamamız olanaksız. İller Bankası’ndan alacağımız kredilerle öncelikle kış turizmini ayağa kaldırmayı ve eski evlerin restorasyonunu düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.
Dünya Bankası Beşeri Gelişim Ünitesi Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Uzmanı John İnnes ve beraberinde bulunan Dünya Bankası uzmanlarından İbrahim Akçayoğlu, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Şube Müdürü Ayşe Akkiraz ve Dünya Bankası Gençliğin Sesi Programı Üyesi Ferhat Gök’ten oluşan heyet yaptıkları incelemelerden sonra akşam saatlerinde Bitlis’ten ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 15:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?