8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Eczacılar süre istiyor

ECZACILAR HÜKÜMETTEN SÜRE İSTİYOR

Türkiye Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Hüseyin Olan, sistemdeki aksaklıkların giderilmesi için hükümetten geçiş süreci istediklerini belirtti.

Bitlis'te gazetecilere açıklama yapan Hüseyin Olan, hükümet tarafından Eczane Provizyon Sistemi devre dışı bırakılarak, alt yapı hazırlıkları tamamlanmamış, yeni bir provizyon sistemi (MEDULA) devreye sokulduğunu ifade etti. Ancak bunun için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Olan, bu süreçte gerekli alt yapı çalışmasının sağlanamadığını, bugün Türkiye genelindeki 18 bin eczanede "Kutu Kara" okuma cihazının bulunmadığını belirterek, "Henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe koyulmasının hemen ardından, eczanelerimize gelen hastalarımızın reçeteleriyle ilgili hiçbir işlem yapılamadı. Çünkü, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunamadığı görüldü. Bu nedenle 81 ilde görev yapan eczacı meslektaşlarımız, hastalarına sistemdeki eksiklikler nedeniyle gerekli ilaç hizmetini vermekte sorunlar yaşamakta, hastalarımız ise ilaçlarını zamanında temin edememektedir" dedi.

Hüseyin Olan, bu sistemi bu haliyle başlatmanın hem hastalara hem de eczacılara yapılmış büyük bir kötülük olduğunu belirterek, "Bugün bir kez daha gördük ki, alt yapısı iyi hazırlanmamış bir Provizyon Sistemi'nin varlığında İlaç Takip Sistemi'nin (İTS) işlemesi mümkün değildir. Bu nedenle, İTS uygulamasının 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesi artık bir zorunluluktur. Aksi halde, şu anda eczanelerimizde yaşanmakta olan hasta mağduriyetlerinden, hastalarımızın ilaca ulaşamama sorunlarından eczacılar sorumlu tutulamaz. Asıl sorumlu, aylardır yaptığımız uyarılarımızı dikkate almayan, yürümeyeceğini bildikleri bir sistemi eksiklikleriyle birlikte uygulamaya geçirenlerdir" şeklinde konuştu.

Olan, Türk Eczacıları Birliği olarak İTS'nin ülke ekonomisine, ilaç sahteciliğine, hasta ve ilaç güvenliğine önemli katkıları olacağını da ileri sürerek şunları söyledi:

"Bundan sonrasında da bu katkıya ortak olabilmek için taleplerimiz doğrultusunda oluşturulmuş İTS uygulamasının yürütümü noktasında ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Sağlık alanı 'kervan yolda düzelir' anlayışı ile bağdaşmaz. Ne hastalarımızın ne de meslektaşlarımızın bu yaklaşımı hak ettiğini düşünmüyor ve bu anlayışı reddediyoruz. Doğru olan, her iki sistemin de ertelenmesi ve konunun taraflarının bir araya gelerek çözümü hep birlikte aramasıdır. İçinde bulunduğumuz çağ, 'Biz yaptık oldu, herkes buna uymak zorundadır' şeklinde ilerlemenin mümkün olmadığı bir çağdır. Oysa, bilgiyi paylaşmak ve deneyimlerimizi ortaklaştırmak, sorunları ortaya çıkmadan tespit edebilmek ve çözümü üretip başlangıçları sorunsuz yapmak en doğru yaklaşımdır. Biz bu paylaşım için bir araya gelmek konusunda hiçbir zaman çekinmedik. Konunun diğer taraflarının da bu paylaşıma açık olması gerektiğini düşünmekteyiz."

ECZACILAR HÜKÜMETTEN SÜRE İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 15:15:00
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 17:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?