7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Ekonomiden 8 milyon ytl eksilecek

Tek-Gıda İş Sendikası Bitlis Şube Başkanı Can Murat Yenisöz, tütüne uygulanan kotanın düşürülmesi halinde, kent ekonomisinin büyük yara alacağını vurgulayarak, "Alınan bu kararla Bitlis ekonomisinden 8 milyon YTL eksilecek" dedi. 

Başkan Yenisöz, yaptığı yazılı açıklamada, tarım anlamında alternatif ürün yetiştiremeyecek olan tütün ekicilerinin, Bitlis genelinde tütün kotasının 200 kilograma düşürülmesinin şaşkınlığını yaşadığını ifade etti. Yenisöz, Bitlis'te 12 bin 330 tütün ekicisinin bulunduğunu kaydederek, "Bu ekicilerden Hizan, Yolalan ve Bitlis merkeze bağlı köylerde yaşayanlar, 400 kilogram kotayla ekim yapıyordu. Mutki ve Güroymak ilçelerinde yaşayan çiftçilere ise 300 kilogram kota uygulanıyordu. Bu yıl 4 bin 500 ton tütün, yaklaşık 21 milyon YTL bedelle alındı. Bu yanlış ve acımasız karar hemen düzeltilmezse bir dahaki yıla 2 bin 700 ton tütün, yaklaşık 13 milyon YTL bedelle alınacak. Bu da kan ağlayan Bitlis ekonomisinden 8 milyon YTL'nin daha yok olacağı anlamına geliyor. Zor geçinen tütün ekicileri, geçimlerini daha da güç sağlayacak" dedi. 

Bitlis Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü'ne ait işleme atölyesinde, yaklaşık 11 ayda işlenip hazırlanan tütünlerin, kotaların düşmesiyle 6 ay gibi bir sürede işlenip bitirileceğini kaydeden Yenisöz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Böylece Tekel'de çalışan mevsimlik işçiler aylarca işsiz bırakılacak. İş yapamaz duruma gelen esnaf, tütün ekicileri, mevsimlik işçiler ekonomik yönde zor günler geçirecek. Muhtarlara, ziraat odaları başkanlarıyla Bitlis milletvekilleriyle görüştük. Kendilerinden bu yanlış kararın düzeltilmesini istedik. Onlar da bize Maliye Bakanı ile görüşeceklerini ve kotaların eski durumuna getirileceğini söyledi. Umuyoruz ki 1 Haziran 2006 tarihinde Tekel tarafından başlatılacak sözleşme süresine kadar, eski kotanın uygulanmasına karar verilir."
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 13:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?