1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Emir Bayındır Kümbeti'ne akın

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve mimari yapım bakımından dünyadaki 2 örnekten birisi olan Emir Bayındır Kümbeti ziyaretçi akınına uğruyor.

Havaların ısınması ve okulların tatile girmesinin ardından çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçilerle birlikte yabancı turistlerin sayısında da artış gözlenmeye başlandı. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler özellikle Emir Bayındır Kümbeti'ni ziyaret ederek mimari yapısını inceliyor.

Bitlis'in Ahlat ilçesi Tarihi Kültürel Değerleri ve Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, ilçede bulunan Emir Bayındır Kümbeti'nin tarzı, mimari zarafeti ve abidevi ölçüleriyle Ahlat'ın simgesi durumuna geldiğini söyledi.

Pirhasanoğlu, Emir Bayındır Kümbeti'nin Ahlat'ın en orijinal kümbetlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "Sanat tarihçileri, mimari yapısı ile Emir Bayındır Kümbeti'nin dünyada 2 örneğinin olduğu söylenmektedir. Birisi Ahlat'ta 15'nci yüzyılın sonunda işlenmiş, diğeri ise yine aynı tarihlerde Azerbaycan'ın Gence kentinde yapılmış bir şaheserdir. İki kümbetinde 'Baba-Can' isimli Ahlatlı bir usta tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu kümbetin diğer özellikleri ise yanında mescidi ve zaviyesinin bulunması, tüm yapılarda vakfiyenin taşa işlenmesidir. Kitabesinden, 1481'de Rüstem Beyin oğlu Emir Bayındır için yapıldığı anlaşılmaktadır. Bayındır kümbeti, kare kaide üzerinde, sütunlar ve kemerlerle güneye açılan silindirik gövde ve dışarı doğru taşan basık konik külahıyla diğer kümbetlerden ayrılır. İki katlı olan kümbet mimarisi ve taş bezemeleriyle görkemli bir görünüşe sahiptir" dedi.

İlçenin tarihi yapılarla süslendiğini, bundan dolayı her gün onlarca yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olduğunu belirten Muzaffer Pirhasanoğlu, Ahlat'ın turizmde önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Emir Bayındır Kümbeti'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, gördükleri mimari yapıya hayran kalırken, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor.

.
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2008 Pazar 13:40:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?