1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ersoy'u andılar

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 72. yıldönümü nedeniyle Bitlis Eren Üniversitesi tarafından düzenlenen bir panelde anıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi solonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, üniversitenin düzenlemiş olduğu ilk panelde İstiklal Marşı'nın yazarını andıkları için mutlu olduklarını ifade etti. M. Akif Ersoy'un büyük şair fikir ve aksiyon adamı olduğunu kaydeden Doğru,"İstiklal Savaşı'nda yaptığı çalışmalarla halkı bilinçlendiren Akif, 63 yıllık ömrünü vatanına ve milletine adamıştır. Milli şuuru uyandıran şairimiz, sıkıntılı günlerinde Türk milletine örnek olup ülke için heyecanımızı artırmaktadır. Biz de ideal nesil olarak gayret göstermeli, onun bize armağan ettiği İstiklal Marşı'nın ve Safahat'ın ruhuna ve anlamına uygun hareket etmeliyiz. Bu nedenle M. Akif Ersoy'un İstiklal Şairi ve Milli Şair sıfatları dışındaki özellikleri ile de yeni nesillere tanıtılması gerekmektedir" dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ramazan Kaplan ise konuşmasında, M. Akif Ersoy'un destan gibi bir hayat yaşadığını belirtti. Ersoy'u ölümünün 72. yıldönümünde şükranla andıklarını ifade eden Prof. Dr. Kaplan "Edebiyat tarihinde Akif kadar hakkında toplantılar düzenlenen başka bir şahsiyet yoktur. Kendisini anlamak derdinde olan milletimizin gün geçtikçe Akif'e sevgi ve saygısı artmaktadır. M. Akif Ersoy söz konusu olduğunda onu şahsiyeti, şairliği ve düşünceleriyle anlayabiliriz. Düşünce ve sanatında medeniyetinin konu edilmesi başlı başına önem arz eder. Akif bu milletin yükselmesini, diğer milletler karşısında şahsiyetli ve üstün olmasını istiyordu. Akif'in eserlerini anlamak, milletimizin 19. yüzyılda yaşadığı umutsuzlukları ve bu umutsuzlukların umuda dönüşümüne anlamak demektir. Onun hüznü, acısı, sevinci, umudu bizim olduğuna göre onu bütün olarak kavramaya özen göstermeliyiz" şeklinde konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Erzurum Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kavaz ise, M. Akif Ersoy'un çok yönlü bir insan olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kavaz, "Akif sanatkar, fikir adamı, aksiyon adamı ve mücadele adamıydı. Akif'i anlatmak hakikaten paneller ve çok kısa konuşmalar ile olmaz. Uzun uzun konuşmak gerekir. M. Akif Ersoy' bütünüyle kavramak ve anlamak medeniyet gereğidir" diye konuştu.

Programın sonunda panelistler AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kavaz ve Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan'a Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş birer plaket takdim etti. Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru da üniversitenin kurulma aşamasında büyük emekleri oaln Bitlis Valisi Mevlüt Akbaş'a bir plaket verdi.

Düzenlenen panele Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Ahlat İlçe Kaymakamı Bilal Şentürk, Güroymak İlçe Kaymakamı Rıfat Altan, Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Aydın, İl Emniyet Müdürü İbrahim Bıçakçı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Fevzi Taşdemir, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 13:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?