1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Eski folklorculara çiğköfte partisi

Beşminare Halkoyunları Birliği Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından eski folklorcular onuruna bir çiğköfte partisi düzenlendi.

Dernekte düzenlenen gecede bir konuşma yapan Başkan Cezmi Olcay, üyeleri ile her hafta böyle bir kaynaşmam toplantısı yapacaklarını belirtti. Olcay, "Yöreye özgü halkoyunları oldukça renklidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin diğer illerinde de oynanan ve aynı adla anılan oyunlar, 'Bar' ve 'Halay' türlerindendir. Oyunlar genelde insanın sertlik, birlik-beraberlik ve insan sevgisi duyguların ifade eder. Bitlis halkı yöresel giysilerini çok yönlü düşüncelerle seçmiş ve kullanmıştır. Tamamen el dokuması olan erkek giysileri, 'Gej' denilen tiftik kılından dokunan kumaşla yapılır" dedi.

Halkoyunları Bitlis İl Temsilcisi Sadık Koçyiğit de, folklorun Bitlis'te eskisi gibi tam anlamıyla icra edilemediğini belirterek, "Bitlis'te eskiden halkoyunları çok iyi düzeydeydi. Her gittiğimiz yarışmalarda birinci olup Bitlis'i en iyi şekilde temsil ederdik. Ama ne yazık ki şimdilerde Bitlis folkloru eskisi gibi değil. Ancak inanıyorum ki bu açılan dernekle beraber halk oyunlarımız gene eski düzeye ulaşacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 15:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?