7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Geçim kaynakları 'Ahlat Taşı'

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde bulunan yaşlı taş ustaları, yüzyıllardır uygulanan ilkel yöntemlerle 'Ahlat Taşı'nı bunaltıcı sıcaklara aldırmadan çıkartarak, ekmeklerini kazanıyor. 

İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Süphan Dağı eteklerinde taş çıkaran Muzaffer Nacaroğlu (56) isimli taş ustası, taşları yıllardır insan gücüyle çıkarttıklarını ve günde 12 saat çalıştıklarını söyledi. Nacaroğlu, her gün toprağı temizleyip, altındaki volkanik taşları çivi yardımıyla kestiklerini, çıkartılan kütleleri hızarda keserek bina yapımında kullanılabilecek şekle soktuklarını bildirdi. Taş Ustası Nacaroğlu, "Burada yaptığımız iş, ne kadar zahmetli olsa da alın teri döküldüğü için insana haz veriyor. Taş ocakları tamamen çorak bir alandadır. Biz 60-70 kişi her gün toprak altından ilkel yöntemlerle çıkardığımız taşları satarak ekmek parası kazanıyoruz. 15x30 ebadındaki bir taşın işlenmemiş hali 1.5 YTL'dir. Bir kişi de ortalama günde 13 taş çıkarabiliyor" dedi. 

Bu arada, 8 çocuk babası Mecit Uçar (73) isimli taş işçisi de ömrünü taş ocaklarında geçirdiğini ifade ederek, "En büyük sorunumuz ekmek kapımız olan taş ocaklarının mevsimsel şartlar nedeniyle sadece bir kaç ay çalışmasıdır. Bölgede ağır kış şartları olduğu için bir yılda en fazla 5 ay çalışabiliyoruz. Fakat zamanımız kısa da olsa ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Helal ve alın terimizle dolu kazancımızı evimize götürüyoruz" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2006 Salı 16:25:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?