3
Mayıs
2024
Cuma
BİTLİS

Gençlere yeni ekmek kapısı

Bitlis’in Ahlat ilçesinde, yaz mevsimi ile birlikte düğün sayısı artınca davetiyesi dağıtımı randevulu sisteme geçilirken, bahşişleri de ekmek kapısı oldu.

İlçede asırlardır devam eden gelenek günümüzde de yaşatılmaya çalışırken, düğün sahiplerinin ise en büyük sıkıntısı yazdıkları davetlileri eş, dost ve yakınlarına zamanında teslim ederek düğünlerine davet etmektir. İşte tam bu işin sıkıntısı ise asırlık geleneğin devam etmesiyle çözülüyor. Önceden sadece çocukların bahşiş alıp harçlıklarını çıkarmak için yaptıkları davetiye dağıtımı şimdi ise gençlerin ekmek kapısı oldu.

Gençler, düğün sahiplerinden aldıkları davetiyeleri mahalle mahalle, sokak sokak gezerek sahiplerine teslim ediyor. Karşılığında aldıkları bahşişler ise aile bütçelerine katkı sağlıyor. Tıpkı Ahlat’ta yıllardır davetiye dağıtarak aile bütçesine katkı sağlayan Selami Sevmez gibi. Yıllardır düğün davetiyesi, dağıtarak aile bütçesine katkıda bulunan Selami Sevmez, yaptığı işi sevdiğini belirterek, sosyal ilişkilerinin de bu vesile ile geliştiğini söyledi.

DAVETİYE DAĞITIMINA RANDEVULU SİSTEM

Düğün davetiyesini sahibine teslim eden Selami Sevmez, aldığı bahşişlerle aile bütçesine katkıda bulunduğunu anlatarak, bugünlerde düğünlerin artmasından dolayı randevu sistemine geçtiğini söyledi. Selami Sevmez; “Bu sıralar düğünler çoğaldığı için önceden randevu veriyorum. Düğün sahipleri davetiyelerini bir an önce dağıtmak istiyor. Hal böyle olunca da biz yoğun oluyoruz. Ardından da davetiyeleri alıp istenilen tarihe kadar mutlaka sahibine teslim ediyorum. Davetiyeleri dağıtmada sıkıntı yaşamamak için günler önceden randevu veriyoruz. Kısacası davetiyeleri dağıtmam için düğün sahiplerinin günler öncesinden randevu alması gerekiyor” dedi.

DÜĞÜNE GÖRE BAHŞİŞ MİKTARI DEĞİŞİYOR

Selami Sevmez, aldığı bahşiş miktarının düğünlerde dağıttığı davetiye sayısına ilişkin olarak değiştiğini belirterek, “Genelde herkes bahşiş vermese de, 1 ile 5 lira arasında bahşiş alıyorum. Aslında en önemlisi davetiye dağıtıcılarının düğün sahibine güven vermesi. Dağıtıcının mutlaka davetiyeyi sahibine teslim etmesi gerekiyor. Yoksa düğünden sonra bana davetiye gelmemiş denilirse bu da benim güvenirliğimi zedeler. Bulamadığım şahısları ise mutlaka düğün sahibine bildiriyorum ki sorumluluk bende kalmasın. İlçemizdeki düğünlerde ortalama 200 ila 2 bin adet davetiye dağıtılır. Herkes bahşiş vermese de ortalama 100 lira bir düğünden bahşiş alıyorum. Bu oran düğünlere göre artıp eksilebiliyor” dedi.

ESKİDEN DAVETLİLERİ ‘KÖÇÜRGEN’ ÇAĞIRIRDI

Emekli öğretmen Mehmet Zeki Akpolat ise, eskiden davetiye olmadığı için eş, dost ve yakınların düğün için sözlü davet edildiğini belirterek; “Ahlat’ta düğüne davet, eskiden bu şekilde davetiye olmadığı için mahallelerde belirli kişiler vardı. Bunlar ev ev gezerek komşuları, eş, dost ve akrabaları düğüne davet ederlerdi. Bayanlar ayrı erkekler ayrı gezerek sözlü olarak davet edilirdi. Bunlara ‘Köçürgen’ adı verilirdi. Bunlar gittikleri evde düğüne davet ederken, ev sahibi ise bunlara belirli hediyeler verirdi. O zaman ki imkanlara göre buğday, bulgur gibi yiyecekler verilirdi. Bazı zengin aileler de gelen köçürgene hediye verirdi. Daha sonra bunlar daha da yaygınlaştı. Köylerden mahallerden uzak yerlerden düğüne çağrılan kişiler, düğün sahibine katkı olsun diye hediyelik koyun, keçi, hatta büyükbaş hayvan bile hediye edenler olurdu. Günümüzde ise davetiyeler çıktı. Daha önceleri siyah beyaz davetiyeler vardı. Şimdi rengarenk davetiyeler var. Şimdi teknolojik imkanlar ile birlikte çok güzel davetiyeler var. Günümüzde ise davetiye dağıtan kişilere bahşiş adı altında belirli miktarda para veriliyor. Eskiden dağıtıcıya çeşitli hediyeler verilirken, günümüzde ise bu gelenek bahşiş adı altında sürdürülüyor” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2012 Salı 15:19:45
Güncelleme :28 Haziran 2012 Perşembe 16:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?