7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Göçebelerin yaşam mücadelesi

Bitlis'in Tatvan İlçesi'ndeki göçebeler, 40 yıldır il il dolaştıklarını belirterek, kalıcı konutlar istiyor. Belirli bir ikametgahları olmadığı için hem sağlık hem de eğitimden yoksun kalan göçebeler, yetkililerden yardım bekliyor. 

Tatvan'ın Bahçelievler Mahallesi'nde boş bir arsada çadır açan göçerler, yağışların başlamasıyla zor günler yaşıyor. 16 çadırda yaşayan yaklaşık 150 göçebe, kış mevsiminin yaklaşmasıyla çaresiz olduklarını belirtti. 40 yıldır il il dolaşan göçebeler, artık sabit bir konutta yaşamak istediklerini söyledi. Yağan yağmur sularının çadırdan içeri sızdığını ifade eden Fesih Yüzer, yetkililerden yardım beklediklerini belirtti. Yüzer, "40 yıldır göçebe hayatı yaşıyoruz. Yazın buralardayız ve hayvanlarımızı meralara götürüyoruz. Ancak yağışlar başladı. Yağmur suları çadırlarımızdan içeri giriyor. Tüm yatak ve kilimlerimiz ıslanıyor. 16 çadırda yaklaşık 150 kişi yaşıyoruz. Önümüz kış ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sıcak bölgelere gitmeyi düşünüyoruz" dedi. 

Bayram Geçik adlı göçebe ise artık kalıcı bir konutta yaşamak istediklerini belirtti. Geçik, sağlık ve eğitimden yoksun bir hayat yaşadıklarını belirterek, "Bizler Tatvan doğumluyuz. Ancak yıllardır il il dolaşmaktayız. Yazın hayvanlarımız için mecburen gidiyoruz ancak, kışın kalıcı bir konut istiyoruz. Belirli bir ikametgahımızın olmadığından dolayı hiçbir muhtarlık bize ikametgah vermiyor. Böyle olunca da Yeşil Kart alamıyoruz. Bu nedenle sağlık hizmetinden yoksunuz. Ayrıca sürekli yer değiştirdiğimizden dolayı çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Yine yakınımızda içme suyu yok. Çok zorluk çekiyoruz. Devletten bize konut yapmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu. 


















İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 13:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hikmet IP: 88.226.183.xxx Tarih : 4.03.2009 11:45:14

ben bu insanlara çok üzüldüm keşke elimizden birşey gelse de yapsak