2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Gölün ismi değişiyor mu?

Bitlisli vatandaşların büyük bölümü, il sınırları içerisinde bulunan ve Van gölü olarak bilinen gölün isminin 'Tatvan denizi' olarak değiştirilmesi için yetkililerin devreye girmesini bekliyor.

Osmanlı arşivlerinden çıkan belgelerden sonra 'Tatvan denizi mi, yoksa Van gölü mü?' tartışmaları Bitlislileri ve Vanlıları karşı karşıya getirirken, geçtiğimiz günlerde çeşitli açılışlara katılmak üzere Bitlis’e gelen Külttür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in Van gölü için Tatvan denizi ismini telaffuz etmesinin ardından Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın’ın ise, “Göle sahip çıkarsak göl bizimdir” sözleri Bitlislileri umutlandırdı. Üçte ikilik kısmının Bitlis sınırında olmasını gerekçe gösteren Bitlisliler, yetkilerin devreye girmesini ve isim yeniden iadesini istiyor.

Resmi olarak gölün isminin Van gölü olduğunu, ancak Bitlisliler olarak gölü her zaman Bitlis gölü ya da Tatvan gölü olarak gördüklerini belirten Bitlisli vatandaşlardan Yavuz Avcı, “Göl zaten bizimdi, ortaya çıkan belgelerde bunun ispatı oldu. Vanlı kardeşlerimize şimdiye kadar gölümüze sahip çıktıkları için teşekkür ediyoruz. Üçte ikisi ilimiz sınırında olan gölümüzün isminin iadesi için yetkililerin devre girmesini bekliyoruz” dedi.

Bitlisli vatandaşlardan Musa Kurt ise, Van gölü isminin tarihte 'Tatvan denizi' olarak kaynaklarda yer aldığını ve bunun bilimsel dayanağının ortaya çıkmasının tarih ve Tatvan açsından önemli olduğunu belirtti. Göle, ileriki günlerde temsili 'Tatvan denizi' tabelası dikeceklerini de ifade eden Kurt şöyle konuştu:

“Süleymaniye Kütüphanesi'nden çıkan belgeler asırlık gölün bizim olduğu iddiamızın gerçek olduğunu gösterdi. Böylece Tatvan ve çevresiyle ilgili önemli bir bilgiyi de elde etmiş olduk. Biz gölümüzün isminin geri verilmesini istiyoruz. İsmi 'Tatvan denizi' olmayacaksa bile sadece Van gölü olmasın Bitlis - Van ya da Van- Bitlis gölü olsun. Zaten biz en baştan beri gölün bizim olduğunu biliyorduk."
Bitlisli vatandaşlardan Kadir Uluç da, "Van gölünün yüzde 65'i Bitlisi il sınırları içersinde bulunuyor. Bunun yanı sıra gölün eski isimleri Tatvan denizi, daha da eskiye giderseniz Ahlat denizi olarak geçiyor. Bu iki isim en son yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Biz Bitlisliler olarak bir an önce gölün isminin geri verilmesi istiyoruz.Tarihte sadece Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Van gölü olarak geçiyor. Bunun sebebi ise Evliya Çelebi'nin göl ile ilgili araştırmalarına Van'dan başlamasından kaynaklanıyor. Eğer Bitlis'ten başlasaydı Bitlis gölü diyecekti. Biz Bitlisliler olarak isim hakkımızı istiyoruz"

TATVAN DENİZİ NASIL VAN GÖLÜ OLDU?

"Van gölünün tarihte Tatvan dnizi olarak geçtiği yönünde iddialar vardı. Ancak bu iddiaların aslında sadece bir iddia olmadığı geçtiğimiz günlerde Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunan, 'Tezkiretü'l-Bünyan' isimli el yazması eser sayesinde kanıtlanmış oldu. İstanbul'daki Süleymaniye Kütüphanesi'nde yer alan, tarihçi ve aynı zamanda Mimar Sinan'ın yakın dostu Sai Mustafa Çelebi tarafından kaleme alınan Tezkiretül-Bünyan isimli yazma eserde, Van gölünün, ‘Tatvan denizi’ veya 'Tatvan deryası' olarak geçtiğini görülüyor. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde İran'a düzenlenen seferde görev almış ve gölde geçişi sağlayacak gemilerin yapımı için çalışmıştı. Bunu kaleme alan tarihçi Sai Mustafa Çelebi de o dönemde gölün ismini 'Tatvan denizi' olarak birçok kez kullanmış. Süleymaniye Kütüphanesi'nde Hacı Mahmut Efendi'nin yazdığı 4911 numarada kayıtlı bulunan eserde de 'Tatvan denizi' ibaresine yer veriliyor."

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2012 Çarşamba 16:52:23
Güncelleme :19 Eylül 2012 Çarşamba 17:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?