1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Gönül Köprüsü Ahlat'ta kuruldu

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Gönül Köprüsü Projesi' kapsamında Denizli'den gelen bir grup öğrenci Bitlis'in Ahlat ilçesini ziyaret etti.

Öğrenci grubu gezdikleri Selçuklu Mezarlığı'nda ilk kez gördükleri 5 metre boyundaki mezar taşları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, Van Gölü'nün büyüklüğü karşısında da "Burası göl değil, deniz" dediler.

Öğrencilere gezi boyunca ilçede görevli tarih öğretmenlerinden Mahmut Akbaş ile rehber öğretmenlerinden Kenan Marangoz eşlik etti. Öğrenciler önce Ahlat Müzesi'ni, ardından da dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan tarihi Selçuklu Mezralığı'nı gezdi. 12. yüzyıldan günümüze gelen abidevi mezar taşları üzerindeki süslemelere hayranlıklarını anlatan öğrenciler, yaklaşık 5 metre uzunluğundaki tarihi mezar taşlarını görünce de şaşırdıklarını ifade etti.

Bölgede sık sık gündeme gelen terör olaylarından dolayı buralara gelirken oldukça tedirgin olduklarını belirten öğrenciler, Bitlis gezilerinde bu tabunun zihinlerinde yıkıldığını anlattı. Öğrenciler tarihi yerlerdeki gezintilerinin ardından Van Gölü sahillerine indi. Van Gölü'nü ilk kez görmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden öğrenciler, buranın göl değil deniz olduğunu söyledi. Gezi boyunca yorulan bazı öğrenciler ise, dakikalarca ayaklarını Van Gölü'nün serin sularında dinlendirdi. Bazı öğrenciler kum ile oynamayı tercih ederken, bazıları ise Van Gölü'nde taş sektirmeyi tercih etti.

Tarihi ve coğrafi özellikleri açısından bu kadar muhteşem bir yer beklemediklerini ifade eden öğrenciler buradan ayrılırken zorluk çekeceklerini vurguladı. Yörenin keşfedilmemesinin büyük kayıp olduğunu niteleyen bazı öğrenciler ise doğal yapının korunmasın gerektiğini üzerinde sık sık görüşlerini dile getirdi. Ahlat'ı çok seven öğrenciler gördükleri yakın ilgiden dolayı herkese teşekkür ettiler.

Denizli Lisesi tarih öğretmenlerinden Emine Afyon ise; gezi boyunca gördükleri yakın ilgi ve alakanın kendilerini oldukça olumlu motive ettiğini anlatarak, "Denizliden buraya öğrencilerimizle birlikte gönüllü olarak geldik. Burada ileriye dönük dostlukların temeli atıldığına inanıyorum. Amacımız öğrencilerimiz kaynaşmasını sağlamak. Aynı zamanda kültürel varlıklarımızı gezme görme fırsatını da bulduk. Ve Ahlat'taki tarihi coğrafi ve mükemmel miras bizi çok etkiledi.

Tarih mezar taşlarındaki süslemeler yüzyıllardır ayakta kalmış, ama bu gün tahrip olmuş. Bunların korunması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda yetkililerin gerekli özen ve titizliği göstereceğine, inanıyorum" dedi.

Denizli'den Bitlis'e gelen öğretmenler ise, gönül rahatlığı ile bundan sonra bu bölgede görevini yapabileceklerini, hatta tatil için burayı tercih edeceklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 13:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?