1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Harik'de satılıyor

Bitlis ve yöresinde kaybolmaya yüz tutan el sanatları arasında olan yöresel ayakkabı 'Harik' artık hediyelik eşya olarak da yapılmaya başlandı. 

Bitlis'te bu sanatı Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde yürüten Harik ustası Haydar Yılmaz, gerek folklor ekiplerine, gerek bazı evlerde süs eşyası olarak ürettikleri Hariklerin minyatürlerini de yapmaya başladıklarını söyledi. 

Yılmaz, el sanatının gelecek nesillere kadar aktarılması için büyük çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "Bu ayakkabılar eskiden bölgede giyilen türdendi. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte kaybolmaya yüz tutan el sanatları arasında yerini aldı. 

Yaklaşık 8 yıldan beridir Bitlis'te bu sanatı icra ediyorum. Zaman zaman folklor kulüplerinden ve derneklerinden sipariş alıyoruz. Bunun yanında tanıtım amaçlı da olsa anahtarlı ve minyatür Harik çeşitleri de üretmeye başladık ve satışa sunuyoruz" dedi.
Yılmaz, yöresel ayakkabıların maddi değerinin yanında manevi değerinin yüksek olduğunu belirterek, "Yaptığımız minyatür Harikleri, 5-10 YTL arasında değişen fiyatlarla satıyoruz. Satışlarımızı kendi imalathanemizde yapıyoruz. Bazen de katıldığımız fuarlarda yapıyoruz. Hariklerimizi alanlar, hem Bitlis'in hatırasına sahip olacak, hem de bu sanatın bitmemesine katkı sağlayacaklar" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:01:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?