7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Hasat bitmeden okul yok

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşları 12 ile 16 arasında değişen çocuklar, günlük 17 YTL karşılığı patates ve pancar tarlalarında çalışıyor.

Ahlat'ta yakın ilçelerden gelerek tarlalarda çalışan çocuklardan Eylem Toğrul, yaptığı açıklamada, sabah gün doğumunda işe başladıklarını ve gün batımına kadar patates tarlalarında, günlük 17 YTL karşılığında çalıştıklarını söyledi.

Sadece 5. sınıfa kadar okuyabildiğini belirten Toğrul, şöyle konuştu:

“Okumayı çok ama çok istedim. Ancak ailemin maddi imkansızlıkları nedeniyle daha fazla okuyamadım. Zaten hemen hemen benim yaşıtlarımın büyük kısmı da okumamış durumda. Onlarda aynı nedenle okulu bıraktı. Okula gitmek sadece benim istememle olmuyor. Bunu öncelikle ailemin istemesi de gerekirdi. Okusaydım doktor olup, yoksullara yardım etmek isterdim. Her yıl patates hasat döneminde yaklaşık 40 gün kadar tarlalarda çalışıyoruz. Kimimiz, aile bütçesine yardımcı olmak için, kimimiz ise çeyizimizi tamamlayabilmek için çalışıyoruz. Önceleri tek ve asıl hedefim okuyup bir şeyler olabilmekti. Ancak şimdilerde tek hayalim hayırlı bir kısmet bulup evlenmek.”

Aldıkları paranın 2 YTL'sini yol parası olarak kullandıklarını ifade eden Toğrul, 2 YTL'nin de işçi çavuşuna kesildiğini, böylece gün boyu 13 YTL karşılığında çalıştıklarını söyledi.

Tarlalarda çalışan 12 yaşındaki Dilan Uslu ve Figen Gültürk'te çeşitli nedenlerle okula devam edemediklerini söylediler. Uslu, ilkokul 3. sınıfa kadar okula gidebildiğini, bu kadar aradan sonra artık okula gitmeyi de istemediğini ifade etti.

Ailesi izin vermediği için okula devam edemeyen Figen Gültürk, 15 yaşında olduğunu ve bugüne kadar hiç okula gidemediğini kaydetti. Tarlalarda çalışırken hep okulda okumayı hayal ettiğini belirten Gültürk, “Okumama ailem izin vermedi. Şimdi bile okumayı çok istiyorum. Ancak ekonomimiz kötü olduğu için, eve para götürmem gerekiyor” diye konuştu.

HASAT DÖNEMİ BİTMEDEN OKUL YOK

Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Yurttaş, özellikle pancar ve patates hasat döneminde, çocukların büyük bir iş gücü olarak görüldüğünü söyledi.

Ahlat'ta okullaşma oranının yüzde 98 olduğunu hatırlatan Yurttaş, şöyle konuştu:

“Tüm ülkede okullaşma oranının yüzde 97 olduğunu düşünürsek, bu oran oldukça iyi. Maalesef özellikle maddi durumu kötü olan aileler çocuklarının tarlalarda çalışmasını istiyor. Çünkü birçok ailenin tek geçim kaynağı bu. Çocukların tarlalarda çalışması yerine, okula gelmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Ancak bu iş zorla olmaz. Daha çok zorlamadan, okulun faydalarını anlatarak ikna yoluyla çocukların okula gelmesini hedefliyor ve çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz.”

Gerek aileleri ve gerekse çocukları ikna yoluyla, sevgiyle okula kazandırmak istediklerini ifade eden Yurttaş, ancak tüm ikna çabalarına rağmen, özellikle hasat döneminde çocukların tarlalarda çalıştırıldığını söyledi.

Yurttaş, “Aslında çocukların birçoğu çalışmak için Tatvan'dan Ahlat'a geliyor. Tarlalarda çalışan çocukların ancak yüzde 2 Ahlat'tan. Geriye kalan yüzde 98'lik bölüm Tatvan'dan gelen çocuklardan oluşuyor. Tarla sahiplerinin işçiye, işçilerin ise işe ihtiyacı olduğu sürece bu durum devam edeceğe benziyor” diye konuştu.

a.a
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 11:54:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?