6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Hayır yaptığına pişman ettiler

Bitlis’te, bir vatandaş tarafından hayır işlerinde kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne vakfedilen tarihi topraklı ev, ilgisizlik ve bakımsızlık sonucu yıkıldı.

Devlet Hastanesi yokuşunda M. Sabri Oto tarafından 2000 yılında vakfedilen evin çöken damıyla birlikte duvarlarının da yıkılması vatandaşların tepkisini çekiyor.

Vakıflara verilen evin ilgisizlikten dolayı harabeye döndüğünü söyleyen Sabri Oto’nun amcasının oğlu Ercan Oto, bu durumun kendilerini üzdüğünü belirtti. Ercan Oto, evin tarihi geçmişe sahip olduğunu ve yıkılmasının tarih ve kültürel anlamda bir kayıp olacağını kaydederek, "Evi vakfeden bizim amcamızın çocukları. Ancak onlar şu anda Ankara’da oturuyor. Tabii ki ev oldukça eski tarihi bir ev. 1990 yılından 2000 yılına kadar ağabeyim oturdu. 2000 yılında amca oğullarım bu evi vakfetti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, evi öğrencilere verdi ve 1 yıl kadar da öğrenciler oturdu. Ancak daha sonra ilgisizlik ve kış şartlarına dayanamayan ev çöktü. Bu evin bu duruma gelmesi biz Oto ailesini ve tüm Bitlislileri derinden üzmüştür. Yetkililerden ricamız tarihi ve buna benzer evlere sahip çıkmalarıdır" dedi.

İldeki tescilli evlerin bir bir yıkıldığını ileri süren Muştakbaba Mahalle Muhtarı Maşallah Daşizi ise, tarihin yok olduğunu söyledi. Daşizi, bu evlere bir an evvel müdahale edilmesini isteyerek, "Mahallemizin yüzde 80 SİT alanındadır. Defalarca Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne müracaat etmemize rağmen onarım ve restorasyon için yeterli desteği alamadık. Vatandaşlarımız evlerine giremediği gibi maddi sıkıntılar nedeniyle onarım yapamıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir an önce mahallemizde gerekli çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Bir çok ev yıkılmış ve yıkılmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Vali M. Asım Hacımustafaoğlu’nun basına açıklama yapılmaması yönündeki genelgesini gerekçe göstererek konuyla ilgili bilgi vermedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 13:45:28
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 11:36:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?