1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Hepatit A olguları arttı

Bitlis Devlet Hastanesi'ne son iki aydır sarılık, bulantı, kusma şikayetleriyle başvuran hasta sayısında artışın saptandığı bildirildi.

Hastane Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Sedef Karaman, son iki ay içerisinde Bitlis Devlet Hastanesi'ne çeşitli ilçe ve köylerden bulantı, kusma, ishal ve sarılık şikayetiyle başvuran 29 vakaya Akut Hepatit A tanısı konduğunu, hastaların bir kısmının yatarak, bir kısmının da ayakta tedavilerinin yapıldığı belirtti.

ahatsızlığın, yenilen çiğ, az pişmiş yiyeceklerle, kontamine olmuş sularla ve bu sularla yıkanan meyve ve sebzelerin çiğ olarak tüketilmesi ile bulaşan bir virüs hastalığı olduğuna işaret eden Dr. Karaman, virüsün karaciğerde hasar yaparak kendini gösterdiğini kaydetti. Grip benzeri belirtiler, iştahsızlık, bulantı, kusma, göz ve deride sarılık, idrar renginin koyulaşması, dışkı renginin açılması, karın ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerin bir veya bir kaçı ile hastanın hastaneye başvurduğuna değinen Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sedef Karaman, genellikle hastalık seyrinin 3-6 hafta süreceğini belirterek, "Ancak bazı olgularda 6 aya kadar devam edebilir. Kronikleşme olmaz. Bazı nadir olgularda ise ağır karaciğer hasarıyla seyreden fulminant hepatit gelişebilir" dedi.

Dr. Sedef Karaman, temizliğinden emin olunmayan su kaynaklarının kullanılmaması ve bu sulardan buz yapılmamasını belirterek hastalıktan korunma yöntemleriyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyi pişirilmemiş yiyecekleri yemeyin. Sokakta satılan yiyecekleri tüketmeyin. Meyve ve sebze temizliğinden emin olduğunuz su ile yıkayın. Eğer suyun temizliğinden emin değilseniz sirkeli su ya da çamaşır suyunun dilue edildiği suda meyvelerinizi bekletin. Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıkarken ellerinizi mutlaka sabun ve su ile yıkayın. Daha önce bu hastalığı geçirmeyen ve bağışıklık olmayan kişiler aşılanmalı."

Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Doktor Sedef Karaman, Hepatit A hastalığı bulunan kişilerden mahallelerde kulak arkası ve dil altından kan alınmasının sakıncalı ve yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 18:38:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bitlisli IP: 88.229.109.xxx Tarih : 15.02.2008 23:44:53

sevgili doktorum senin o güler yüzün bile hastalara şifa kaynağıdır. Hastalarına gösterdiğin yakın ilgi ve şefkat doygusu bizleri oldukça memnun ediyor.allah sizden razı olsun.