1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Hollandalı gözü ile Anadolu

Ahlat ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi oldu.

İlçeyi önceki gün ziyaret eden ve tarihi eserler karşısında hayranlıklarını anlatan Hollandalı turistler; "Ülkenizi tanıtırken yörenizin zarifliğini ve inceliğini niçin ön plana çıkartmıyorsunuz" diye konuştular.

Tarihi ve doğal dokusu itibari ile ziyaretçi akınına uğrayan Ahlat, Van Gölü kıyısındaki muhteşem doğal güzellikleri, Nemrut ve Süphan dağlarının arasındaki coğrafi özelliği ve gerekse bünyesinde barındırdığı onlarca tarihi eserleri ile son yılların turizmde cazibe merkezi haline getiriyor.

Anadolu'daki uygarlıkları, rehberleri Gökmen Doğan ile birlikte gezen bir gurup Hollandalı turist, Ahlat'taki muhteşem güzellik karşısında hayranlıklarını gizleyemediklerini belirtti. Hollandalı turistlerden Frans Kok, ilk edindiği izlenimin kendisine mükemmel bir intiba bıraktığını anlattı. Anadolu'yu medeniyetin beşiği olarak gördüğünü belirten Kok "Anadolu gezisine Mardin'den başladık. Buraları uygarlığın başlangıcı gördüm. Buraları gezerken çok değişik ve muazzam bir tarihi geçmişinin izleri var ben çok etkilendim" dedi.

Astrid Hablel ise, Türkiye'yi incelikleriyle ve zariflikleriyle dışarıya tanıtamadığımızı belirterek, "Bizler Batıya geldiğimizde otellerde yatıp gezmemiz gereken yerlerle ilgileniyoruz. Halbuki siz ülkenizdeki incelikleri belirtmeye çalışmıyorsunuz. Ahlat bu inceliklerden biri. Saklamakla olmaz, buranın tarihi ve doğal incelikleri mutlaka Avrupa'ya anlatılmalı. Biz Mardin'i gezerek buraya geldik. Mardin aslında turizmin fazla uğradığı bir yer değil. Ama Mardin'de turizmi tamir etmişler, her şeyi yerli yerine oturtmuşlar ve bunu yavaş yavaş turizme kazandırmışlar. Oysaki Ahlat'taki gizem daha farklı ve burasını otantik görüyorum. Bizi sıradan turistler den saymasın. Biz buranın tarihini okuyarak bilerek ve ilgi duyarak geldik. Yoksa biz buraya tesadüfen gelmedik. Hollanda'dan buraya gelirken Türkiye'nin Batısını da Akdeniz'ini de biliyorduk. Ama burayı özellikle seçtik" dedi.

Hollandalı turistlerden Rene Hable ise, Türkiye'nin Batı ile Doğu arasında çok muazzam bir köprü görevi yaptığını belirterek ve bu görevi yapmaya da devam edeceğini vurguladı. Hable "Avrupa inşallah hata işlemez ve Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne kabul eder. Türkiye mümkün mertebe yine yatırımını yapmalı. Öte yandan Avrupa ise Türkiye'ye pek güven veremiyor. Bunun sebebi ise Türkiye'yi koyu İslam olarak görüyorlar. Irak, Hindistan ve İran ile karıştırıyorlar. Bunu Avrupa'nın Türkiye hakkındaki yetersizliğine bağlıyorum. Halbuki Türkiye'nin güzel ve pozitif yönleri çok fazla. Benim güvenim var. Türkiye Avrupa topluluğuna girecek. Bu güven, vatandaş olarak bizlerde var. İnşallah Avrupa Topluluğu'na girersiniz" şeklinde konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 13:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?