1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Hüseyin Dede geceye damga vurdu

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşlılar için düzenlenen sohbet gecelerine katılanlar, geçmişten günümüze mesleklerini, yaşamlarını, bilgi ve birikimlerini, ör ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini yeni nesillere aktarıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen bir çalışma ile 15 günde bir Ahlat Öğretmen Evi'nde yaşlılar için sohbet gecesi düzenleniyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Uludağ, amaçlarının bu sohbet geceleriyle, geçmişten günümüze ışık tutan büyüklerin anlattıklarını dinlemek ve bunları kayıt altına almak olduğunu söyledi.

Uludağ, "İlçemizdeki yaşlılar, bilgi, birikim, meslekleri, yaşayışları, örfleri, adetleri, gelenek ve göreneklerini bizlere anlatarak geçmişten günümüze ışık tutuyor. Bizlerde düzenlenen sohbet ve söyleşi gecelerinde yaşlılarımızı dinleyerek birikimlerini kayıt altına alıyoruz" dedi.

Yaşlılar gecesinin konuklarından Hüseyin Deveci ise gecede 87 yıllık yaşam mücadelesini anlattı. Seferberlik ve sonrasında çektiği çileleri dile getiren Deveci, kendi yazdığı şiirleri okudu ve okuttu.

Deveci, ilçe tarihinin günümüze uyarlanması gerektiğini belirterek, "Ahlat'ın Anadolu için ne kadar önemli bir yer olduğunu bilseniz buraya başka bir gözle bakardınız. Ahlat, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin başlangıç yeridir. Eğer Ahlat olmasaydı Malazgirt olmazdı, Malazgirt olmasaydı Anadolu olmazdı" dedi.

Yaşlılarla sohbet gecesi Hüseyin Devecinin yazdığı şiirlerini okunmasıyla son buldu. Gece sonunda Deveci, yazdığı yeni şiirlerini bastırmak için yetkililerden destek istedi. Geceye Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 10:30:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?