1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

İki günlük bebeğe cerrahi müdahale

Bitlis Devlet Hastanesi'nde iki gün önce dünyaya gelen ve anne karnındayken sinir sistemleri açıkta bulunan bebeğe cerrahi müdahale yapıldı.

Hastanenin Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Aytaç Ay, yapılan ameliyatın çok ağır ve ciddi olduğunu, bebeğin şu anda hayati tehlikeyi yüzde 60/80 oranında atlattığını kaydetti.

Bebeğin anne karnındayken sinir sisteminin kapalı bir devre olarak bulunduğunu, bir tarafın açık kalabildiğine işaret eden Dr. Ay, bunun sırt veya kafa bölümünde olabileceğini anlattı. Bunun ameliyattan sonra onarılması ve kapatılması gerektiğini belirten Dr. Aytaç Ay, aksi halde çocuğun enfeksiyondan dolayı hayati riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

Ameliyat edilen çocuğun şu anki genel sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu belirten, Bitlis Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Aytaç Ay, "Ama ayaklarını kıpırdatamayacak. Tabii ki doğduğunda da kıpırdatamıyordu. Amacımız sırtındaki yarayı kapatmaktı. Ameliyatımız başarılı geçti, derinin iyileşmesini bekliyoruz" diye konuştu

Bu tür vakalara sık sık rastlandığını söyleyen Dr. Aytaç Ay, "Özellikle Doğu Bölgesi'nde gebelik esnasında doktor takibi yapılmaması ve evlerde doğumun gerçekleşmesi yüzünden bu durum oldukça sık rastlanan bir olaydır. Kadın doğum uzmanı doktoru tarafından ultrasyonda tetkik edilebilir ve önceden önlem alınabilir ve böylelikle gebelik sonlandırılabilir. Bu tabi annenin bünyesel yapısından ve genetik yapısının yanı sıra vücudunda bazı vitaminlerin eksikliğine de bağlı olabilir. Bunlar önceden tespit edilebilecek şeyler. Sonuçta doğduğunda zaten direk ameliyata alınması gereken vakalardır. Çünkü direk omurilik dışarıda olduğu için mikrop direk beyne gidiyor. Bu da çocuğun ölümüne kadar gidebilir. Böyle hastaların beyninde de sorun çıkabiliyor. Şimdi garantisini veremeyiz ama zeka durumu şimdiki vakalarda görüldüğü kadarıyla biraz geriden ilerleyecek. Hastamız, hayati tehlikeyi yüzde 60-80 oranında atlattı. Tamamıyla açıkta bulunan sinir sistemi kapalı hale getirildi" şeklinde konuştu.

İki günlük bebeğin anestezisinin normal bir çocuğa göre daha riskli olduğunu söyleyen Bitlis Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Mehmet Baykal ise, ameliyatın birçok devlet hastanesinde nadir yapıldığını anlattı. Dr. Baykal, devlet hastanelerinde teknik imkansızlıklardan dolayı bu tür ameliyatların pek yapılmadığını, Bitlis Devlet Hastanesi'nde ise yeterli araçlar olduğunu anlatarak ameliyat sonrası bakımın da kendilerinde mevcut olduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 13:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?