6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

İşçiye yüzde 23 zam

Bitlis Belediyesi ile Hak-İş Federasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında 225 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Bitlis Belediyesi yemekhanesinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 150 işçinin katılımıyla atılan imzaların ardından bir konuşma yapan Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir, göreve geldikleri 1 yıllık süre zarfında işçi ile iç içe olduklarını, geçmişten kalan haklarını ödediklerini ve 12 aylık süre zarfında toplam 19 aylık maaş ödemesi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Özdemir, belediye olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ve sıranın belediye işçilerinde olduğunu ifade ederek, "Göreve geldiğimiz günden bu yana bir çok sorunla karşılaşmamıza, belediyenin içinde bulunduğu borç batağına rağmen işçilerimizin maaşlarını düzenli olarak ödedik. Geçmiş dönemden kalan 7 aylık ödenmemiş maaşları da verdik. Belediye olarak işçi ile her zaman iç içe yaşamaktayız. Bunun kanıtlarından bir de geçmiş dönemde alınan geçici işçiler ile yolumuza bu dönem de devam ettik. Geçici işçilerimizin mağduriyetlerini azaltabilmek amacı ile 2 ay da fazladan çalışmayı prensip edindik. Bu gerekliliği görerek sendika yetkilileri ile masaya oturduk ve belediye işçilerimizin mağduriyetlerini imzaladığımız toplu sözleşme ile giderdik. Bundan sonra top sizde. Hep birlikte el ele, Bitlisimiz için hizmet etmemiz için önümüzde hiç bir engel kalmadı. İmzaladığımız bu toplu sözleşmenin hayırlara vesile olmasını temenni ederim" dedi.

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Aslan ise, Türkiye genelinde halen 100 bin kadrolu işçiye ihtiyaç olduğunu belirtti. Aslan, hükümetin acilen bu kadrolara gerekli olan görevlendirmeyi yapması gerektiğini belirterek, "Yapılan bu sözleşme ve özellikle zam oranları bizi sevindirmiştir. Diğer belediyelerin de bu kararı emsal alması gereklidir. Bugün burada imzaladığımız toplu iş sözleşmesi bir açıdan daha Türkiye’ye örnek olmalıdır. Bu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kavgasız, gürültüsüz bir şekilde gerçekleşti. Sözleşme ile elde ettiğimiz hakların en göze çarpanı zam oranı, gününde ödemenin yanı sıra sırf imzalamış olmak için bir araya gelinmemiş olması dikkat çekicidir. Bu sebeplerden bu toplu iş sözleşmesi Türkiye’nin ilklerinden biri olacaktır" şeklinde konuştu.

İmzalanan sözleşme ile işçi ücretlerine birinci yıl için yüzde 23, ikinci yıl için de yine yüzde 23 oranında zam yapıldı. Kıdem zamları ile birlikte yüzde 27 oranında bir zammı öngören sözleşmede, sosyal haklara da ortalama yüzde 40 oranında artış yapıldığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 13:36:27
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 14:31:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?