1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

İsim tartışmasına tepkiler geliyor

Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için bir süre önce www.vangolukirlenmesin.com sitesini kuran Van Gölü Kirlenmesin Ekibi, son günlerde Tatvan ve Van Belediyesi arasında yaşanan "İnci Kefali" ve "Van Gölü" isimleri tartışmasına yaptıkları açıklama ile tepki gösterdiler.

Uzman çevrelerin yapmış olduğu açıklamalarda bu hızla kirlenmeye devam etmesi halinde bir kaç yıl sonra gölün bataklık haline geleceğini de belirten açıklamada "Gölün isminin değiştirilmesi bu kadar önemli ise ismi ''Bataklık Gölü'' olarak değiştirilmesinden tarafız" denildi.

İnternet sitesinde yapılan açıklamada, "Son günlerde "Van Gölü" ve "İnci Kefali" ile isimleri üzerinde belediyelerin yapmış olduğu açıklamalar bizleri derinden üzmüştür. Tatvan Belediyesi Başkanı Mehmet Emin Peker, gölde yaşayan balık türü olan inci kefalinin isminin değiştirilme çabasında olduğunu dile getirmesi ve buna karşılık büyük bir bölümü Bitlis sınırları içerisinde olan Van Gölü'nün isminin değiştirilmesi için hukuki girişimlerde bulunabileceklerini dile getirmiştir. Tatvan Belediyesi Başkanı Mehmet Emin Peker'e ve bu önemsiz konu üzerinden gündem oluşturanlara seslenerek gölümüzü kurtarmak için çaba göstermelerini istiyoruz. Gölümüz temizlendikten sonra A gölü veya B gölü olmuş bu kadar önemli değil. Önemli olan gelecek nesillere tertemiz bir göl ve çevre bırakmak. Bu hususta tüm belediyelerin temizlik konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ediyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca özellikle Van Belediyesi'nin gölün temizliği konusunda çok pasif davrandığı iddia edilerek "Gölü sahiplenmek sadece gölün ismini taşımakla olmuyor. Gölü kurtarmak için çaba göstermek gerekiyor" diye belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 11:47:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?