8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Kale çevresi trafiğe kapanıyor

BİTLİS KALESİ ÇEVRESİNDEKİ YOL ARAÇ TRAFİĞİNE AÇILMAYACAK

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, şehir merkezindeki tarihi kaleden, çevresinden geçen araçlar yüzünden taşların aşağıya düştüğünü, yolun yeniden trafiğe açılmasının söz konusu olmadığını belirterek "Bu konuda 10 yıl önce önlem alınması gerekiyordu" dedi.

Vali Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, İl Trafik Komisyonu'nun aldığı kararla kale altından geçen yolun, araç trafiğine kapatıldığını hatırlattı. Daha önce meclis araştırma raporunda da bu konuların gündeme getirildiğini, fakat ne yazık ki bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadığını ifade eden Yılmaz, "Son olayda bir minibüsün üzerine taş düştü. Daha önce meclis araştırma raporunda da bu konular gündeme getirildi. Fakat bugüne kadar maalesef hiçbir önlem alınmamış. Aslında 10 yıl önce gereken yapılsaydı şimdi bu sıkıntıyı yaşamayacaktık. İl Trafik Komisyonu kararıyla bu yolu araç trafiğine kapattık. Teknik elemanlarımızın yaptığı inceleme sonucu, geçen araçların meydana getirdiği sarsıntıdan dolayı taşların düştüğü belirtildi. Alternatifsiz bir yer değil. Trafik güzergahını yeniden düzenledik. Burada bir sıkıntı yaşanıyor. Sıkıntı yaşanmasın diye kimsenin hayatını tehlikeye atamayız. Bu konuya önem veriyoruz. Aksi takdirde burada meydana gelen olayda can kaybı yaşanır" şeklinde konuştu.

Kalenin onarımı için ihale yaptıklarını, ancak hiç kimsenin ihaleye girmediğini sözlerine ekleyen Vali Yılmaz, "Kalede yapılacak işler için proje hazırlanma ihalesine çıktık. Ancak yeterince katılımcı olmadığı iptal ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan görüş aldıktan sonra pazarlık usulüyle ihale yapacağız. Her geçen yıl kaledeki kayaların tahribatI artıyor. Çarşı merkezi düzgün değil ve sarsıntı fazla. Büyük araçların çevre yolundan geçmesi için kesin talimat verdik. Bütün büyük araçlar çevre yolunu kullanacak. Yaz aylarında kavşak düzenlemesi yaparak, yolu çift yönlü trafiğe açacağız. Araçların geçişini tünelden sağladığımızda çarşı merkezinde bir rahatlama olacak. Bu önemli bir sıkıntı ve bunun bilincindeyiz. Vatandaşlarımızın birtakım kayıpları olabilir. Bu sıkıntıları biz yapmadık, çözüm için uğraşıyoruz. Kale ile ilgili afet ve tebligat işlemleri devam ediyor. Kalenin etrafındaki ev ve iş yeri olanlara yeni yerler gösterilecek. Kalenin taşları sağlamlaştırdıktan sonra bir proje hazırlayacağız. Bitlis'in kültür ve tarihi dokularına uygun bir yapı teklifi hazırlayarak kurula sunacağız. Kurul kabul ederse, oradaki iş yerlerini yenileyeceğiz. Binalar gecekonduya benziyor" diye konuştu.

BİTLİS KALESİ ÇEVRESİNDEKİ YOL ARAÇ TRAFİĞİNE AÇILMAYACAK
BİTLİS KALESİ ÇEVRESİNDEKİ YOL ARAÇ TRAFİĞİNE AÇILMAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2010 Cuma 12:21:05
Güncelleme :26 Şubat 2010 Cuma 12:26:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?