7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Kale'de kazılar yeniden başlıyor

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün önümüzdeki günlerde start alacağını bildirdi. 

M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından Komutan Betlis'e yaptırılan ve çeşitli uygarlıklar tarafından kullanılan Bitlis Kalesi'nde önceki yıllarda başlatılan ve geçen yıl hız kazanan kazı çalışmaları sonunda ortaya bir hamam çıkarılmış, ayrıca birçok bulguya da rastlanmıştı. Temmuz ayının ilk haftasında Bitlis'e gelecek olan kazı ekibinin bu yılki çalışmalara başlayacağını aktaran ve önceki yıl yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Doç Dr. Pektaş, "Kazılarda, hamam olduğu düşünülen yapının toprak üstü ve altı bölümleri sağlam olarak ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarında çok sayıda lüle ve seramik parçası bulunmuştu. Ayrıca 2004 yılı çalışmaları sırasında çıkarılan toprakta yapılan elemeler sırasında da Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 100 kadar sikke ile 2 mühür ve çok sayıda çivi parçası bulunmuştur" dedi. 

Bu yılki çalışmaların, oluşturulan 70 kişilik ekiple önceki yıllara göre daha aktif olacağını ve yaklaşık 2 ay süreceğini ifade eden Doç. Dr. Pektaş, "Ortaya çıkan hamamın toprak altında kalan kısımlarını da gün ışığına çıkaracağız. Ancak bu yılki çalışmalar sırasında kazı alanındaki güvenlik önlemlerini de artıracağız, sağlamlaştırma çalışmaları yapacağız. Buranın restorasyon projesini de hazırlattık. Bu projeyi Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunacağız. Bu yıl kazı çalışmalarımızın yanında restorasyon işlemlerini de sürdürmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2006 Perşembe 02:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?