1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Kaplumbağalara çözüm aranıyor

Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı unvanını taşıyan Selçuklu Mezarlığı'ndaki tarihi mezar taşlarının, kaplumbağalar tarafından tahrip edildiği belirtildi.

Turizm Haftası dolayısıyla Selçuklu Mezarlığı'nı gezen Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş ve beraberindeki heyet, mezarlığa zarar veren kaplumbağalarla karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yüksekliği 4.5 metre olan 8 bin adet mezarın bulunduğu Selçuklu Mezarlığı hakkında bilgi alan Vali Atbaş, mezar taşları yanındaki bir kaplumbağayı eline alarak incelerken, Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, kaplumbağaların mezar taşlarına zarar verdiğini söyledi. Işıkgör, "Mezarlara zarar verenlerin başında bunlar geliyor. Bunlar mezar taşlarını oyup yıkıyor" dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez ise yaptığı açıklamada, mezar taşlarına büyük zarar veren kaplumbağaların bir an evvel başka bir yere nakledilmesi gerektiğini söyledi. Gülmez, "Türkler Müslümanlığı kabul ettikten sonraki gelenek ve göreneklerini de buradaki mezar taşlarına nakşetmişler. Şu andaki teknoloji bu mezar taşlarından bir tanesini dahi yapma kudretinde değil. Burası şimdi dünya mirası konumunda olan bir şaheserdir. Bu şaheserlerin mutlaka her türlü doğal ve tabii şartlardan korunması gerekiyor. Özellikle kaplumbağalar yaz aylarında mezar taşlarının altlarını oyarak orada kendilerine yuva yapıyor. Dolayısı ile kaplumbağaların oydukları, yuva yaptıkları yerlere sular doluyor, dolan sular oradaki taşların bozulmasına, çürümesine, donup parçalanmasına sebep oluyor. Onun için kaplumbağaların zararlı olduğu söyleniyor. Buradaki tarihi eserlere zarar veren her ne olursa olsun mutlaka engellenmelidir" dedi.

210 bin metrekarelik düz bir alanda 11. ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyük tarihi Müslüman mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı'nda tespit edilen 8 bin adet mezar taşındaki geometrik şekiller ve bezemelerin birer sanat eseri olduğu belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 11:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?