9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Kar ile gelen güzellikler

KAR İLE GELEN GÜZELLİKLER

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve 12'nci yüzyıldan günümüze gelen Tarihi Selçuklu Mezarlığı'ndaki abidevi mezar taşları bembeyaz kar örtüsü ile kaplanınca seyrine doyumsuz görüntüler sergiledi.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Ahlat'ta kar yağışı sonrası oluşan doğal güzellikler seyrine doyumsuz görüntüleri de beraberinde getiriyor. İlçenin İki Kubbe Mahallesi'nde bulunan ve dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olarak kabul edilen tarihi Ahlat Selçuklu Mezarlığı kar yağışı sonrası adeta bir gelin gibi süslendi. Abidevi taşlar üzerine yağan karlar tarihi dokuya beyaz estetikte katınca ortaya seyrine doyumsuz manzaralar çıktı. Vatandaşlar ise bu güzel anı bol bol fotoğraf karelerine sığdırdı.

11 ve 12'nci yüzyıldan kalan ve 210 bin metrekare alana sahip dünyanın en büyük açık hava müzesi konumundaki tarihi Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda şu ana kadar tespit edilen ve her biri 'Şaheser' olarak nitelendirilen yaklaşık 8 bin adet tarihi mezar taşı bulunuyor. Yüksekliği 4,5 metre civarında mezar taşları üzerindeki geometrik şekiller ve bezemelerin günümüzde bile yapılması imkansız gibi görülüyor. Her bir mezar taşında sanat ve sabrın ürünü var. Bundan dolayı dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olma özelliğine sahip olduğu bilim adamları tarafından belirtilmektedir.

KAR İLE GELEN GÜZELLİKLER
KAR İLE GELEN GÜZELLİKLER
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 12:24:03
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 12:34:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?