6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİTLİS

Kara Ağaç'ın kör talihi

Bitlis’te yoğun kar yağışı sonucu bazı dalları kırılan ve budanması gereken 350 yıllık ağaç, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararını bekliyor. Bitlis Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde bulunan ’Kara Ağaç’, budanmak için bürokratik engellere takıldı.

Kırılan dallar kar altında beklerken, budanması gereken ağaca dokunulamıyor. Sit alanında olması nedeniyle dokunulamayan ağaç hakkındaki son kararı ise Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu verecek.

İhlasiye Medresesi ile bir çok kümbetle içiçe olan ağacın durumunu rapor etmek için Ahlat Müze Müdürlüğü’ne bilgi verildiği belirtildi. Müze Müdürlüğü’nden gelecek bir ekip, ağacın durumu ile ilgili bir rapor hazırlayacak ve raporu Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderecek. Ağacın ne olacağı ise kuruldan gelecek olan karara bağlı.

Yaklaşık bir aydır bu durumda olan ağaç, Bitlis’te de merak konusu oldu. Ağacın durumunun kurul görüşünden sonra belli olacağını söyleyen çevre sakinlerinden Murat Özügüzel, bir çok tarihi yapı gibi ağacın da yok olacağını belirterek, "Ağacın dalları kırılmış ve budanması gerekiyor. Ancak ağaç sit alanında olduğundan kimse dokunamıyor. Durumu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirilecek ve ağacın durumu netlik kazanacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 14:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?