1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Kasaplara geçit yok

Bitlis'in Ahlat İlçe Kaymakamı Bilal Şentürk, mezbaha dışı, kontrolsüz ve kaçak et kesimi yapan kasaplara göz açtırılmayacağını söyledi. 

İlçede kaçak ve kontrolsüz et kesimi yapan kasaplar olduğunu tespit ettiklerini ve bunlar için cezai müeyyidelerin uygulandığını belirten Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, mezbaha dışı, kontrolsüz ve kaçak et kesimi yapan kasaplara asla göz yumulmayacağını söyledi. 

Vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini de belirten Şentürk, "Vatandaşımızın kaçak ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimleri bizlere bildirmelerini istiyoruz. Kasaptan et alırken etlerin mühürlü ve kurallara uygun kesilip kesilmediğine dikkat etmeleri gerekir. Bu konuda vatandaşların kendi sağlıkları için bir kamuoyu bilincinin de oluşması lazım. Bu noktada kurallara uymayan ve kontrolsüz kesim yapan kasaplar hakkında mutlaka cezai işlemler yapılacaktır. Geçen hafta yapılan kontrollerde kurallara uygunsuz kesim yaparak, sağlıksız et satışı yapan 3 kasabın her birine bin YTL para cezası kesildi. Bundan sonra da Tarım Müdürlüğü, Belediye Zabıtası, Sağlık Grup Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nden oluşan genel denetim ekibi, her hafta düzenli olarak haberli veya habersiz kontrollere çıkacak. Ekip kasapları denetleyerek tüketime uygun olmayan etlerin itlafı yapılacak. İş yeri sahipleri hakkında muhakkak cezai işlemler yapılacaktır" dedi. 

Toplumun sağlığı için ilçemizde satılan etlerin, sağlıklı olması zarureti olduğu vurgulayan Kaymakam Şentürk şöyle konuştu:
"Hayvan sağlığı zabıtası kanuna göre veteriner hekim kontrolü haricinde kesim yapılması yasaktır. Kontrolsüz kesilen hayvanların, hastalıklı olup olmadığı veya tüketilmeye uygun olup olmadığını bilmek mümkün değil. İnsan sağlığı açısında yapılan kesimlerin kanunlara uygun şekilde, hijyenik koşullarda yapılması gerekiyor. Kesilecek hayvanların ruhsatlı kesim yapılan yerlerde veteriner hekim kontrolünde kesimler yapılması gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 14:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?