9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Katliamı gözler önüne seren kazı

BİTLİS'TE TOPLU MEZAR AÇMA ÇALIŞMALARI

Bitlis'te, 1916 yılında Ermeniler tarafından şehit edilen 17 kişinin bulunduğu toplu mezarı açma çalışmalarında insan iskeletlerine ulaşıldı. Dedesinin katledildiği mezarın başında bekleyen Basri Tahincioğlu ise gözyaşlarına hakim olamadı.

Saray Mahallesi'ndeki Tahicioğlu Sokak'ta bulunan ve Ermeniler tarafından katledilenlerin bir arada bulunduğu toplu mezarı açma çalışmaları devam ediyor. 1 metrelik derinlikte insan iskeletine rastlandı. 1916 yılında Ermeniler tarafından evde bulundukları sırada yakılan ve kaçanların da kurşuna dizildiğini ifade eden Tahincioğlu ailesinin torunu Basri Tahincioğlu, çalışmaları yakından takip ediyor. Mezar başında bir an ayrılmayan Basri Tahincioğlu, ailesine ait insan iskeletinin çıkmasıyla gözyaşlarına hakim olamadı. Dedelerinin Ermeniler tarafından vahşice katledildiğini anlatan Basri Tahincioğlu, "Arkada gördüğümüz şehitler Ermeni katliamı sırasında olmuştur. Babamın anlattıklarını anlatıyorum. 7 yaşındayken buradan göç etmişler. Ermeniler dedelerimin oturduğu evi ateşe vermişler. Evden kaçanları ise kurşunlamışlar. Burada şehit olanları da bir kuyu kazıyıp defnetmişler. Müslümanlar defnetmişler. 1915 ve 1916 yıllarında katliam yapılmıştır. 1970 yılına kadar şehitlerin etrafı taş ile çevriliydi. Betonla çevirdik. Şimdi de kazı çalışması yapılıyor. Burada 16 veya 17 şehidin olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Konuşmalar sırasında gözyaşlarını tutamayan Basri Tahincioğlu'nu Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Törehan Serdar teselli etti.

Ahlat Müzesi Müdür Vekili ve Kazı Başkanı Mikail Ercek ise, "Beş günlük olarak düşünmüştük. Ama kazının seyrine göre kaç kişi olduğunu tespit ederek genişletebiliriz ve daha da uzun sürebilir. Ama şu andaki verilere göre Müslümanların katledilmiş olduğu anlaşılıyor. Özellikle çok önemli bir bulguya rastladık. Muska bulundu, o da bir nevi Müslümanların olduğunu gösteriyor. Şu anda öyle anlaşılıyor ki kuyu gibi görünüyor. Aslında yangın izlerinin görülmesi de bir nevi Törehan Hoca'nın dediği çıkıyor"

şeklinde konuştu.

BİTLİS'TE TOPLU MEZAR AÇMA ÇALIŞMALARI
BİTLİS'TE TOPLU MEZAR AÇMA ÇALIŞMALARI
BİTLİS'TE TOPLU MEZAR AÇMA ÇALIŞMALARI
BİTLİS'TE TOPLU MEZAR AÇMA ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2010 Pazar 12:10:05
Güncelleme :3 Ekim 2010 Pazar 17:10:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?