1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Kirlenmeye foseptik çukurla çözüm

Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Van Gölü'nün kirlenmemesi için kıyı yerleşim birimlerinin kanalizasyon attıklarını göle akıtmamaları konusunda köylüleri uyararak, "Herkes köyünde foseptik çukuru açsın" talimatını verdi.

5-11 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan 'Temiz sular Temiz Türkiye' kampanyası çerçevesinde Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyüne giden Vali Atbaş, burada Van Gölü kıyılarını gezdi. Köylülerle sohbet eden Vali Atbaş, Van Gölü'nün kurtarılması için her köylü kendisine bir foseptik çukur yapması talimatını verdi.

Atbaş, "Van Gölü'nün özellikle hayvan atıklarından büyük ölçüde zarar görüyor. Gölün kirlenmesinde amonyak ve azot değerleri çok yüksek çıkıyor. Bu da hayvansal atıklardan meydana geldiği bilimsel olarak ortaya koyulmaktadır. Kıyıda olan yerleşim birimlerinin kanalizasyon ve hayvansal atıklarını göle akıtmamaları gerekir. Van Gölü her geçen gün kirleniyor. Özellikle göl kıyısında olan ilçe ve köyler kirlenme konusuna çok dikkat etmeli. Her köylü bundan sonra evinin önüne bir foseptik çukuru açsın. Kanalizasyonlarınızı borularla Van Gölü'ne bağlamayın. Sizin buralarda arıtma tesisi yapmak ve bunun giderlerini karşılamak imkansızdır. Bu yüzden her köylü foseptik çukuru yapsın" dedi.
Vali Atbaş son olarak, "Şu anda Tatvan'da büyük bir kirlenme yaşanıyor. Tatvan Belediyesi bu kirliliği en aza indirmek için arıtma tesisi inşa ediyor. Belediye arıtma tesisinin giderlerini karşılayacak güce sahip. Ancak köylülerin aylık 10-12 bin YTL verecek güce sahip olmadıklarını biliyoruz. Bu yüzden kanalizasyonlarınızı Van Gölü'ne değil, açacağınız foseptik çukurlara akıtınız" diyerek sözlerini tamamladı.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 18:14:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?