9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Kızlar kilim dokumayı öğreniyor

AHLATLI KIZLAR KİLİM DOKUMAYI ÖĞRENİYOR

Bitlis'in Ahlat ilçesinde açılan kilim kursu ile unutulmaya yüz tutan motiflerin yeniden gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

İş-Kur ile Ahlat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün (HEM) ortaklaşa açtıkları kurs ile ilçenin asırlık geleneği olan kilimcilik yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Ahlat HEM Müdürü Necat Aydoğan, bölgede asırlık el sanatlarımızdan kilimciliğin yeniden canlandırılması, gençlere bu yönde iş kurma imkanı sağmak amacıyla böyle bir kurs açtıklarını ifade etti.

Gençlerin kilimin yanı sıra hediyelik küçük kilimde ürettiklerini anlatan Aydoğan, motif, desen ve renklerin başarıyla uygulandığı kilimciliğin canlanacağı inancını da taşıdıklarını söyledi. Kilim dokuma kursunu Türkiye İş Kurumu ile birlikte açtıklarını belirten Aydoğan, "Bu kursta amacımız unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızdan kilimi yeniden gündeme getirmektir. Gençlerimizin kilim sanatı ile alakalı bilgi düzeyi oldukça eskiye dayanır. Ama günümüzde icra edilmeyen bir sanat dalıdır. Amacımız gençlere bu sanatı öğretirken kendi işlerini yapmalarını, iş yeri açarak el sanatları alanında kilim dokumacılığını geliştirmektir. Yörede unutulan desenleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Nihai amacımız ise gençlerimizin kendi işlerini kurmaya katkı sağlamaktır" dedi

Aydoğan, kilim kursuna 20 öğrencinin katıldığını, 600 saat kurs alacaklarını, bunun yanında öğrenci başına 315 lira ödendiğini de sözlerine ekledi.

Öğrenciler ise, hem kilimciliği öğrendiklerini hem de harçlıksız kalmadıklarını ifade ederek, kurs bitiminde ise bu işi meslek olarak kendi açacakları iş yerlerinde yürütmeyi hedeflediklerini söyledi.

AHLATLI KIZLAR KİLİM DOKUMAYI ÖĞRENİYOR
AHLATLI KIZLAR KİLİM DOKUMAYI ÖĞRENİYOR
AHLATLI KIZLAR KİLİM DOKUMAYI ÖĞRENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 11:03:04
Güncelleme :16 Nisan 2010 Cuma 14:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?