1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Koyun kırkma kadın işi

Bitlis'in Ahlat ilçesinde erkeklerin asırlık koyun kırkma egemenliğine bayanlar taş koydu. Günde 20 koyun kırkan bayanlar erkeklere meydan okuyor.

İlçenin Akrak mezrasında koyun kırkan bayanlar, erkeklere adeta taş çıkartıyor. Bayanlar koyunları kucaklayıp yere yatırıyor, ayaklarını bağlıyor ve kısa sürede yünlerinden arındırıyor.

Mezrada 5 yıldır koyun kırktığını belirten Gülgün Güvener, önceleri merakla başlayan hevesinin daha sonra tutkuya dönüştüğünü belirtti.

Her yıl koyun kırkma dönemi olan temmuz ayını dört gözle beklediğini söyleyen Güvener "Erkekler diğer işlerle ilgilenirken biz de koyunları kırkıyoruz. Bayanlar olarak birbirimize yardımda ediyor ve erkeklerden daha iyi koyun kırkıyoruz. Çünkü yünü biz işleyeceğimizden kırkma işlemini daha dikkatli yapıyoruz. Yünü ufaltmadan kesiyor, yatak, yorgan, yastık, çorap, halı, kilim, yastık, tuzluk, keçe, çanta, ayrıca ticari amaç için de kullanıyoruz" dedi.

25 yıllık çoban Abdulhakim Temel ise, kırkma işleminin ardından koyunların daha çabuk geliştiğini söyledi. İnsanların tıraş sonrası ferahladığı gibi koyunlarında rahatladığını anlatan Temel "Koyunlar yünlerinden kurtulduklarını anlarcasına yerde yatarken fazla ses çıkarmazlar. Bayanlar bu işe de el atınca rayiçler de düştü. Geçen yıl 4 YTL ye berberde tıraş olurken aynı fiyata da koyunları kırkıyordum. Bayanlar koyun kırkmaya başlayınca rayiçler de düştü. Şimdi ben 5 YTL'ye berberde tıraş olurken, köyde 3 YTL'ye bir koyunu kırkıyorum. Bayanlar işimize taş koydu" dedi .

Köylülerden Resul Alçiçek ise her işte olduğu gibi koyun kırkma işinin de bir tekniği olduğunu belirterek, "Önce koyunu önden ve arkadan bir bacağını tutarak kaldırır, sonra yere yatırırız. Yerde yatan koyunun arka iki bacağının arasına sol iki bacağı getirilerek, bağcak denilen iple birbirine bağlarız. Daha sonra kırklık denilen aletle kırkma işi başlanır. Koyunun kuyruğu önceden kırkılmamışsa kuyruğundan başlanarak karnından boynuna doğru tıraş edilir. Kırklık oldukça keskin olduğundan koyunları yaralanmak için özen gösterilir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 23:07:34
Güncelleme :24 Temmuz 2008 Perşembe 23:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?